Matchbox Tippax Refuse Collector
2023. október 05. írta: ToyaHSW

Matchbox Tippax Refuse Collector

tippax_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekesebb régi Matchbox a 60-as évekből. Ezúttal a választásom a végtelenül egyszerű vonalú Tippax Refuse Collector nevet viselő kisautóra esett.
A Matchbox a kisautót 1963-ban kezdte el gyártani és egészen 1967-ig változatlan formában maradt a cég kínálatában.

Ez egy kukásautó volt, ami némi extrával várta a gyerekeket. Szokatlan módon az alapot adó teherautó igazából nem volt gyártásban vagy csak nem vették meg az jármű jogait, így született a Tippax név.
Külsőre engem a Albion Chieftain teherautó 1950-es években használt változatára emlékeztet a jármű, de lehet hogy nagyon mellé lövök ezzel a megérzésemmel.

Igazából ez annyira nem is érdekes, mivel a gyerekeket leginkább az érdekelte, hogy mennyire volt jó egy-egy kisautó, amit a Matchbox kiadott és mennyire volt használható.
A Tippax Refuse Collector természetesen fémből készült, mind a teherautó, mind pedig a plató helyén található felépítmény.
Elsőként persze a teherautót mutatom be nektek, majd a későbbiekben áttérek az igazán érdekes kukás felépítményre is.

A jármű lényegében két részből állt össze. Az egyik rész tartalmazta a fülkét és a fülke mögötti részt, míg a másik rész az első kerekeknél elhelyezett fél alváz volt. Ezt a részt természetesen a Matchboxra jellemző rögzítéssel illesztették egymáshoz.
A jármű különösebben nem volt kidolgozott. Fel lehetett rajta fedezni az első lámpákat, a hűtőrácsot, de ablakokat vagy kidolgozott belteret itt nem láthattak a gyerekek.
A futómű az alvázon kívül lett elhelyezve. A tengelyes fülekben futottak, amelyek végén a korra jellemző Regular kerekek voltak megtalálhatóak. Érdekesség, hogy ennél a járműnél hátul dupla kerekek kaptak helye ami erősítette a teherautós feelinget.
A teherautó kék színt kapott és a gyártás teljes ideje alatt ebben a színben volt megtalálható a boltok polcán a játék.

A felépítmény szintén fémből készült és szürke színt kapott. Formára érdekes volt a felépítmény, de ez akkoriban senkit nem zavart és ez annak volt köszönhető, hogy számtalan extra funkciót kapott a kukás rész.
Első és legfontosabb volt, hogy a hátfal felnyitható volt és így láthatóvá vált a viszonylag nagy tároló rész. Persze ez semmit nem ért volna magában, szükség volt még arra is, hogy a felépítmény billenthető legyen.
A Matchbox mérnökei ezt a funkciót is berakták ebbe a járműbe, így a gyerekek akár szemetet is gyűjthettek a járműbe, amit aztán játék közben ki is tudtak borítani a tárolóból.
A felépítmény oldalára Cleansing Service feliratú matricák kerültek.

Érdekes kisteherautó volt a Tippax Refuse Collector, ami szerintem sok gyerek kedvence volt. A hozzám került változat elkésztően szép állapotban maradt meg annak ellenére, hogy már közel 60 éves.
Reményeim szerint ezt a kisautót is láthatjátok majd a többi játékkal együtt, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9318228595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása