Matchbox  Rolls Royce Silver Shadow
2023. szeptember 19. írta: ToyaHSW

Matchbox Rolls Royce Silver Shadow

rolls_8.JPG

Ezúttal ismét egy igazán klassz régi Matchbox kisautót mutatok be nektek. A választásom most az angol luxusmárkára a Rolls Royce-ra és annak is a Silver Shadow típusára esett.
Ez egy igazán érdekes Matchbox kisautó, amit sok-sok éven át gyártásban tartottak és látványosan esett is a minősége ahogy a termelés más országokba került át - de erről majd később.

A Rolls Royce Silver Shadow 1965-ben került a szalonokba és egészen 1980-ig gyártották a luxusautót. A Rolls az egyedi igényeket is kielégítette, de azért volt egy úgynevezett 'alap' változat.
Ebben a verzióban egy 6.2 literes V8-as motor dolgozott, ami 172 lóerő leadására volt képes. A későbbiekben a fejlesztéseknek köszönhetően a motor teljesítménye 189 lóerőre emelkedett, de ezt követően a gyár ilyen adatokat nem publikált többet.
A motorhoz egy 4 sebességes automata váltó volt kapcsolva, amivel szinte minden helyzetben remekül helytállt a jármű.
Ami azonban leginkább jellemezte a márkát az az elképesztő kidolgozottság és luxus.
Sajnos ezt kevesen élhették át az életben, ezért is volt nagyszerű dolog hogy a Matchbox kisautó formában a gyerekek számára elérhetővé tette az autót.

Ahogy említettem a Matchbox a Rolls Royce Silver Shadow kisautót egészen sokáig gyártásban tartotta. Az első széria 1967-1969 között készült Angliában, majd a módosított verzió 1970-1972-ig gyártották szintén Angliában, a harmadik változat 1977-ben készült szintén Angliában és a Japanese Edition néven ismert. Ezt követően a gyártás szünetelt elég hosszú ideig, majd a kocsi újra megvásárolható volt 1986-ban, de ezt a változatot már Bulgáriában gyártották és ez meg is látszott a minőségen.

Amit én most betudok mutatni nektek az az 1967 és 69 között készült első változat lesz, de azért igyekszem majd a többi sorozatról is szót ejteni.

A kocsi teljes egészében fémből készült. A karosszéria az eredeti változatnál metálpiros volt és ezt sokáig meg is őrizte a gyár. A Japanese Edition arany, míg a Bulgáriában gyártott változat zöld színt kapott.
A karosszéria igazán szépen ki lett dolgozva. Az arányok teljesen rendben vannak és az apró részletek is megegyeznek a valódi Silver Shadow részleteivel.
Amit ki kell emelni az a hűtőrács, az első lökhárító és a lámpák hármasa, ami külön fémből lett kialakítva és gyönyörűen kidolgozva. A bolgár változat ezen a területen messze alulmúlja az Angliában készült változatokat, ugyanis ott elnagyolt, sorjás és csúnya fém alkarész került a gyönyörű autó orrára.
Sajnos nyitható ajtóval ennél az autónál nem találkozhattak a gyerekek, de helyette volt nyitható csomagtartó.
Az ablakok vízszínűek, így kiváló belátás nyílt az utastérre. Az utastér fehér műanyagból lett kidolgozva a gyártás szinte teljes ideje alatt, mindössze a bolgár változat kapott fekete belsőt. A kocsi minden verzióban jobb kormányos kialakítással készült, amiben semmi meglepő nincs.

Az alváz fémből készült és szinte végig feketére festett alvázzal találkozhattak a gyerekek, amire csak a legfontosabb gyártóra és autóra utaló feliratok kerültek fel.
A bolgár változat fémszínű alvázzal készült.

Az alvázban kapott helyet a futómű, ami az első időszakban a megszokott Regular kerekekkel lett felszerelve, azonban a későbbiekben a Superfast kerekek aktuális változatai kerültek fel az autóra.
Azt kell mondanom, hogy ezen a kisautón a Regular kerekek mutattak a legjobban a krómozott lemezekkel a közepükön.
Szerencsére nálam ez a változat van meg a gyűjteményben. A kocsi rendkívüli állapotban maradt meg és erről reményeim szerint majd Ti is meggyőződhettek személyesen is.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek a kisautót, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3518214581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása