Matchbox Jeep Gladiator
2023. szeptember 14. írta: ToyaHSW

Matchbox Jeep Gladiator

jeepgladiator_1.JPG

Ezúttal ismét egy régi Matchbox kisautót szeretnék bemutatni nektek. A választásom most a platós Jeep Gladiatorra esett, amit 1964 és 1968 között gyártott az angol cég.
A kisautó az évek alatt egyetlen változatban készült, de mivel elég érdekes darab, így mindenképpen szeretném bemutatni nektek.

A kisautó a márka első változata alapján készült, amit 1962 és 1971 között gyártott a cég. Az autó egy hagyományos Jeep vázra épített pickup volt, amit kifejezetten a vidéki gazdáknak és az kisiparos vállalkozóknak találtak ki.
A kocsi készült hátsó kerék és négy kerék hajtással is, aminek köszönhetően egyes változatok a terepen is kifejezetten jól boldogultak.
Az első változatok a Jeep Tornado 142 lóerős motorjával készültek, de az 1-es sorozat darabjai a későbbiekben 230 és 253 lóerős motorokkal is megvásárolhatóak voltak.
A jármű kinézetét nagyban meghatározta a hűtőmaszk, amit az első változat teljes gyártási periódusában igyekeztek megőrizni.

Ezt a klasszikus Jeep pickupot úgy gondolta a Matchbox, hogy érdemes elhozni a gyerekeknek, így 1964-ben a boltok polcaira került a kisautó változat is.

A játék teljes egészében fémből készült és a teljes gyártás ideje alatt egy változatban lehetett hozzájutni a kisautóhoz - ezért egy kicsit nehéz is az autók korát pontosan meghatározni.

A karosszéria egyetlen darabból lett kialakítva. A kidolgozás részletgazdag és aprólékos. A jellegzetes hűtőrács és az első lámpák kaptak egy kis ezüst festést, ami még jobban kiemeli ezt a részt.
A platón a bordázás nagyon jól látható, ahogy az autó vonalai is kiválóan meglettek rajzolva. Az ajtók nyithatóak a kisautón, így kiválóan lehet látni a műanyagból készült belső teret is.

Az alváz lényegében csak a karosszéria feléig ér el és egy egyszerű fém lap, amit szegecseléssel rögzítettek a karosszériához. Az alváz festése fekete és a csak a szokásos feliratok olvashatóak rajta, amelyek a gyártóra és a kisautó típusára utalnak.
A futómű elől az alvázon belül fut, míg hátul a plató aljához lett rögzítve.
A tengelyek végén a korra jellemző Regular kerekek kaptak helyet, amelyek mérsékelten jól gurultak csak. Ennél a típusnál a gyártás teljes ideje alatt ezek a kerekek kerültek fel a kocsira.

Összességében egy szép és különleges kisautót kaptak a gyerekek, akiknek a szüleik megvették a Jeep Gladiatort. A hozzám került játék is egészen szépen átvészelte az eltelt éveket.
A festés néhány helyen kopott, de teljesen vállalható.
Összességében egy teljesen jó állapotú kisautót tudok majd nektek reményeim szerint bemutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség jönnek a szokásos fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5418211419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása