Matchbox Mercedes-Benz 'Binz' Ambulance
2023. szeptember 08. írta: ToyaHSW

Matchbox Mercedes-Benz 'Binz' Ambulance

binz_1.JPG

Folytatom a régi Matchbox kisautók bemutatását nektek, így a gyűjteményből egy újabb mentőautóra esett a választásom. Ezúttal a Mercedes-Benz 'Binz' Ambulance kisautót ismerhetitek meg.
A Binz szócska a gyártóra utal, aki a Mercedes aktuális kombijaiból és furgonjaiból készített mentőautókat. Ezekkel az autókkal gyakran lehetett találkozni német nyelvterületen az utakon.

A kisautó alapjául a Binz Ambulance szolgált, amit egy Mercedes-Benz 200-asból alakították át.
A játék természetesen fém karosszériával és alvázzal várta a gyerekeket. A kisautó 1967 és 1972 között volt gyártásban, majd 1977-ben visszatért egy évre egy sorozat keretén belül.
De milyen is volt a Binz Ambulance.

Ahogy emíltettem fémből készült a karosszéria. Itt a Matchbox igyekezett hűen követni a Mercedes formáját, ami egészen jól sikerült. Egy szimpla kombitól az különböztette meg a mentőautó változatot, hogy a tetőt erőteljesen megemelték a járművön.
Ezt is sikerült a Matchboxnak hűen visszaadni a játékon. A karosszérián a fontosabb vonalak és részletek nagyon jól felfedezhetőek és ez növelte a játék valósághűségét.
A festés a mentőautókra jellemzően fehér volt és két vöröskereszt matrica került fel a két első ajtóra. Ettől csak a 77-es változatnál tértek el, ami katonai zöld színt kapott, de a matricák itt is megegyeztek az eredetivel.
A tervezés során törekedett arra a Matchbox ennél a kisautónál is, hogy a tetőn található alkatrészek egy része legalább az öntés során kerüljön fel a játékra, amelyek így nem tudtak letörni a helyükről. Összesen a két villogó került fel külön, ami viszont az ablakokat is tartalmazó műanyag része volt.
Ebből már könnyen kikövetkeztethetitek, hogy az ablakok két árnyalatot kaptak.
A belső tér amúgy szépen kidolgozott és mivel hátra itt sem került ablak, így egészen jól be lehetett látni az utastérbe, ahol a vezetőülés mögött egy hordágyat és más orvosi felszereléseket lehetett látni.

Az alváz fémből készült a mentőautó esetében is, de nem került lefestésre. A szokásos Matchbox alvázon a mindenki számára ismerős gyártóra és autóra utaló feliratok voltak olvashatóak.
Mindenképpen meg kell említenem, hogy a Mercedes jellegzetes hűtőrácsa és az első lámpák is az alváz részét képezték, így nem kellett festéssel bajlódni a gyártás során.
A karosszériát és az alvázat a szokásos szegecseléses megoldással rögzítették egymáshoz a gyártás során.

A futómű a karosszérián belül lett elhelyezve és talán ezen a területen változott a legtöbbet a játék a gyártás során. Az első szériák még a Regular kerekekkel készültek, azonban ezt később (1970-től) felváltották a Superfast kerekek, amelyek még a 77-es változatra is felkerültek.

Összességében egy igazán klassz kisautót kaptak a gyerekek a Mercedes-Benz 'Binz' Ambulance képében, amivel nagyon jókat lehetett játszani.
A hozzám került változat nagyon jó állapotban vészelte át a közel 60 évet és ennek köszönhetően hiánytalanul, szép festéssel maradt meg.
Reményeim szerint ezt a kisautót is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen bemutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8818206539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása