Matchbox Land Rover Safari
2023. augusztus 31. írta: ToyaHSW

Matchbox Land Rover Safari

landi_1.JPG

Ismét egy régi Matchbox kisautót szeretnék bemutatni nektek a gyűjteményből. Ezúttal egy sokak számára ismerős formájú autót a Land Rover terepjáróját mutatom majd be nektek, annak is a Safari változatát.
A kisautót a Matchbox 1966 és 1970 között gyártotta és ezen idő alatt több változat is készült a játékból.

A Land Rover terepjáróját nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen az élet számtalan területén találkozhattak vele a gyerekek. Szerepelt a jármű számtalan filmben, de Nagy-Brittaniában a vidéki farmokon is kedvelt terepjáró járműnek számított a Landi.
Ezen felbuzdulva a Matchbox is úgy gondolta érdemes a járművet elkészíteni a gyerekek számra, így került az első változat 1966-ban a boltok polcaira.

Elsőként ebben az esetben is a karosszériát mutatom majd be nektek, de a későbbiekben kitérek majd az alvázra is.

A karosszéria fémből készült. A kocsi nem túl bonyolult formáját a Matchbox remekül lemásolta. A terepjáró formája, az ablak dőlésszöge, az apróbb részletek is mind a helyükön vannak.
A tetőn egy extra nagy csomagokkal megrakott tetőcsomagtartó kapott helyet, de a szemfülesebbek még a tetőablakot is felfedezhetik a játékautón.
A karosszéria színe az évek alatt változott. Az első változat zöld színt kapott, majd ezt követte a kék változat ami 1967 és 69 között készült, majd ezt váltotta 1970-ben az arany színű változat.
A kocsin nem volt nyitható ajtó, így a belső teret az átlátszó ablakokon keresztül lehetett megcsodálni. Panaszra itt sem lehetett okuk a gyerekeknek, ugyanis a fehér műanyag belső a szokásos Matchbox minőségben lett elkészítve.

Az alváz már egy érdekesebb történet. Egyes oldalak úgy írják, hogy a kocsi fém alvázzal készült, azonban a nálam megtalálható és az általam az interneten fellelt számtalan fotó alapján műanyag alvázzal is készült a kisautó.
Ez akkoriban hatalmas újdonságnak számított. A műanyag használata ellenére az alváz nem lett jobban vagy részletesebben kidolgozva mint más Matchbox játékok esetében, itt is csak a megszokott gyártóra és az autó típusára utaló feliratokat lehetett elolvasni.
Az alváz és a karosszéria a szokásos szegecseléses megoldással lett rögzítve.
Az alvázon belül lett elhelyezve a futómű, amelyen a kerekek az évek múlásával változtak. A gyártás első éveiben (1966-1968) a Regular kerekek kerültek a játékra, majd ezt a későbbiekben a Superfast kerekek váltották fel.

A hozzám került kisautó rendkívül szép állapotban maradt meg. A karosszéria festése egészen jól megmaradt és az ablakok is különlegesen szépek.
A játékon látszik, hogy nem nagyon tologatták és ennek köszönhetően tényleg nagyon jó állapotban maradt meg.
Reményeim szerint ezt az autót is láthatjátok majd, de amíg nincs lehetőségem bemutatni nektek a játékot addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3918204929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása