Matchbox Vauxhall Victor Estate
2023. augusztus 19. írta: ToyaHSW

Matchbox Vauxhall Victor Estate

victor_1.JPG

Folytatom a régi Matchbox kisautók bemutatását és ezúttal egy igazán régi darabot ismerhettek meg, ez pedig nem lesz más mint a Vauxhall Victor Estate változata.
A Vauxhall Victorról azért előzetesen ejtenék néhány szót, hiszen a típust itthon nem nagyon ismerhettük meg egykoron.

A Vauxhall Victor egy generációkon átívelő autótípus volt, ami többször is teljesen megújulva tért vissza az autószalonokba. A gyártás 1957-től egészen 1976-ig tartott, de a típust tovább gyártották Indiában, ahonnan még a 2000-es évek elején is gördült le a típusból Hindustan Contessa néven a gyártószalagról.
A ma bemutatásra kerülő Vauxhall Victor gyártása 1960-ban indult el és egészen 1964-ig tartott. A forma már letisztultabb lett mint az első változat esetében volt és a technikai újdonságok sem maradtak el.
A kocsiban egy 1594 köbcentis motor dolgozott, ami 50 lóerő leadására volt képes és a újdonságként itt kapcsolódott a motorhoz először egy teljesen szinkronizált 4 sebességes váltó.
A kocsi végsebessége valahol 122 km/h-nál volt, ami nem valami egetrengető, de akkoriban bőven kielégítette az igényeket.
Mivel korának egyik különösen népszerű és elterjedt típusa volt a Vauxhall Victor, így szinte természetes módon a Matchbox is elhozta az autót a gyerekeknek.

A kisautó 1963-ban debütált és 1967-ig volt gyártásban tartva. Ezen idő alatt a kisautó semmit nem változott, szóval nem kell attól tartanotok, hogy gyakoribb vagy ritkább darabhoz juttok-e hozzá.
A játék autó 1:71-es méretarányban készült és teljes egészében fémből gyártották, de a belső természetesen itt is műanyagból került legyártásra.
A karosszéria egészen szépen ki lett dolgozva a kocsi méreteihez képest. Az apróbb vonalak, szellőzők, kilincsek is felfedezhetőek a fémből készült karosszérián, aminek az elejét a fém színűre festett hűtőmaszk uralja a lámpákkal.
A karosszéria érdekes része az ötödik ajtó, ami a kombi hátulján felnyitható. Ennek köszönhetően ha nem is az utastérbe, de legalább a csomagtérbe kiváló belátás várta a gyerekekeket. Hátul még egy vonóhorog is került a játékra, így egy Matchbox lakókocsi vagy utánfutó is a Victor mögé akasztható volt.
Az utastér amúgy szépen kidolgozott és ezt láthatták is a gyerekek vízszínű ablakokon keresztül.
A belső piros színt kapott és a megszokott műanyagból lett elkészítve.

Az alváz ahogy említettem már fémből készült. A kidolgozása a Matchbox játékokra jellemző, ami annyit jelent hogy csak a fontosabb autóval és a gyártóval kapcsolatos információk kerültek fel a fém lapra, amit itt feketére is festettek.
Az alvázat a karosszériához szegecseléssel rögzítették.

A futómű a 60-as években használtaknak megfelelő. A kerekek egészen kicsik és formára a Regular kerekekkel megegyezőek voltak (általában fekete kereket említenek, de szerintem ezen a kocsin a kerekek inkább szürkék).

A hozzám került autó nem játszatlan, de igazán szép állapotú. A festés egy kicsit kopott, de ez egy ennyi idős játéknál szerintem teljesen természetes.
Reményeim szerint a többi kisautóval együtt a Vauxhall Victor Estate is látható lesz majd, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek ezúttal is a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2418196869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása