Matchbox Greyhound Coach
2023. augusztus 17. írta: ToyaHSW

Matchbox Greyhound Coach

greyhound_4.JPG

Folytatom a Matchbox kisautók bemutatóját és mivel az utóbbi időben kicsit mellőzve voltak a nagyobb  vasak, ezért most egy igazi klasszikus amerikai buszt szeretnék bemutatni nektek a Matchbox egykori kínálatából.
A választásom a Greyhound Coachra esett, ami jellegzetes formájának köszönhetően akkoriban azonnal elnyerte a gyerekek tetszését.

A Greyhound Coach alapjául az 1954-es GMC PD-4501 Scenicruiser szolgált, amit Raymond Loewy tervezett. A rozsdamentes karosszériával rendelkező két szintes autóbusz lényegében az amerikai életforma egyik jelképévé vált, amivel mi is gyakran találkozhattunk filmekben.
A busz légrugókkal és klímával is igyekezett az utasok kényelmét szolgálni. Talán ennek is köszönhetően, hogy a GMC busz máig legendásnak számít.
Természetes módon a Matchbox is igyekezett meglovagolni a busz népszerűségét, így készülhetett el a Greyhound Coach, amit 1966 és 1971 között gyártottak.

Az autóbusz persze a többi korabeli játékhoz hasonlóan itt is fémből készült. A karosszéria és az alváz is fémből került legyártásra, amelyeket aztán szegecseléssel fogattak össze.
A karosszéria eredetileg rozsdamentes volt a valóságban, így ezt a játékban is vissza kellett valahogy adni.
Ennek köszönhetően a Greyhound szürke festést kapott. A karosszéria amúgy valóban szépen ki lett dolgozva. Az annyira jellegzetes vonalak végig látszanak az autóbusz oldalán és szemből és hátulról is tökéletesen felismerhető a jármű.
Extraként a busz oldalára felkerült a Greyhound felirat és a cég logója is matrica formájában.
Az arányok nagyon jól eltaláltak és ezért kifejezetten jól is fest az autóbusz.
A jobb belátás érdekében sárga plexi került a járműbe ablak gyanánt és három tetőablak is került a buszra. A belső teret ilyen betekintés mellett elengedhetetlenül ki kellett dolgozni. Az utastér belseje fehér műanyagból készült és egészen részletgazdag kidolgozást kapott.

Az alváz ahogy már említettem fémből készült és a Matchbox játékokra jellemző módon csak a fontos gyártóra és a járműre vonatkozó információk kaptak helyet rajta.
A busznál fekete színű festést kapott az alváz.
A futómű belül lett elhelyezve és a gyártás ideje alatt csak a kerék változott. Az első időkben a 60-as évekre jellemző Regular kerekek kerültek a járműre, majd ezt később a Superfast kerekek váltották fel.

A hozzám került játék nagyon szép állapotban maradt meg. A festés szép, a matricák épségben megmaradtak és az alvázon se nagyon látni kopás nyomát.
Reményeim szerint majd ezt a járművet is láthatjátok, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni addig jönnek a megszokott fotók ebben az esetben is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9718194189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása