Matchbox Chevrolet Impala Taxi
2023. augusztus 03. írta: ToyaHSW

Matchbox Chevrolet Impala Taxi

impalataxi_1.JPG

Ismét egy régi Matchbox kisautóval várlak benneteket. Ezúttal is a 60-as évek második felében készült kisautót mutatok be nektek.
Most egy amerikai sárga taxival ismerkedhettek meg, ami szokatlan módon egy Chevrolet Impala alapjaira épült fel.

A játék alapjául véleményem szerint az 1962-es Impala szolgált, ami egy igazi hatalmas amerikai hajó volt. A kocsi méretei a valóságban mai szemmel is letaglózóak voltak.
A kocsi hossza 5.3 méter volt és belül igazi luxust nyújtott az utasoknak. A motortérben 250 vagy 300 lóerős motor dolgozott, amihez 3 és 4 sebességes kézi, illetve 2 és 3 sebességes automata váltó kapcsolódott.
A Chevrolet Impala már csak a méretei miatt sem volt igazán alkalmas taxinak (bár a fotók szerint néhány helyen használták így is), de mivel egy igazi ikonikus amerikai autó volt, így a Matchboxnál arra gondoltak, hogy sárga taxiként is igazán jól mutatna.

A Chevrolet Impala Taxi változata 1965 és 1968 között volt forgalomba és ezen idő alatt a kocsi semmit sem változott.
A karosszéria és az alváz is fémből készült, míg a belső tér szokás szerint műanyagból került kidolgozásra.

A karosszéria egészen szépen kidolgozott. A forma remekül sikerült és hűen visszaadja, hogy egy igazi országúti cirkálót irányíthattak a gyerekek.
A 62-es változatra utal az aprócska háromszög ablak és az ahhoz tartozó fém merevítés is. A karosszéria oldalán észrevehetőek a díszítő csíkok, a kilincsek, a motorháztető és a csomagtartó vonala és más apró részletek is.
A festés az amerikai taxikra jellemző sárga színű lett és egyetlen egy dekorációként a kocsi a motorháztetőre kapott egy TAXI feliratú matricát. Kicsit hiányzik a taxikra jellemző jelző a kocsi tetejéről, de szerintem érthető okokból maradt le.

Bár a kocsin az ajtók nem nyithatóak, de ez nem jelenti azt hogy a Matchbox nem fordított figyelmet a belső tér kidolgozására.
A belső a szokásos fehér műanyagból készült és ennél a kisautónál a kormány mögé még egy figura is került, ami kicsit érdekesebbé tette a gyerekek számára a játékot.

Az alváz ahogy említettem már fémből készült és festetlenül került a autó alá és a megszokott szegecseléses technikával lett összefogatva a karosszériával.
Az alváz részét képezte az első és a hátsó lökhárító, valamint a jellegzetes hűtőmaszk az első lámpákkal.
Hátul egy műanyag vonóhorog kapott helyet, így akár egy lakókocsit is fellehetett akasztani az amerikai cirkáló mögé.
Az alváz alján a szokásos gyártóra és típusra utaló feliratokat találhatták a gyerekek.
A futómű a 60-as évekre jellemző kidolgozást kapott, bár a karosszéria billegéséből és az első tengely rugózásából arra következtetek, hogy igyekeztek valóban átadni a gyerekeknek, hogy milyen is lehet egy Chevrolet Impala.
A kerekek a szokásos vékony Regulat változatok és ez az egész gyártás ideje alatt így is maradt.

A kocsiból ez az egyszerű sárga változat készült összesen. Persze ennek ellenére is egy igazán érdekes darab, amit persze mind a mai napig meglehet vásárolni.
Szerencsére ha csak megnézni szeretnétek a kisautót, akkor erre reményeim szerint lesz majd lehetőségetek, de amíg nem tudom személyesen is bemutatni nektek ezt a kisautót, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4118184243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása