Matchbox BRM Racing Car
2023. augusztus 01. írta: ToyaHSW

Matchbox BRM Racing Car

brm_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes régi Matchboxot a 60-as évek végéről. Ezúttal egy Formula autót mutatok be nektek, ami a BRM versenyautója alapján készült, ez lesz a BRM Racing Car.
A kocsi szerintem leginkább az 1961-es BRM-re hasonlít, de lehetséges hogy a Matchbox tervezői más autót vettek az elkészítés során alapul.

A BRM egy brit Formula 1-es csapat volt. A BRM név a British Racing Motors név rövidítéséből alakult ki. A csapat 1951 és 1977 között volt tagja a száguldó cirkusznak és olyan neves versenyzők vezették a csapat autóit mint Jo Bonnier, Dan Gurney, Graham Hill, Jackie Stewart, John Surtees vagy Niki Lauda.
A csapat a fennállása során 17 futamgyőzelmet és 1 világbajnoki címet szerzett.
1977-ben a csapat végül anyagi gondok miatt végleg lehúzta a rolót.

A Matchbox persze az arany korszakból választott autót, ami nem véletlen. Akkoriban még az F1-es versenyzők igazi hősök voltak, akikre a gyerekek irigykedve néztek fel és szinte természetes módon minden fiú autóversenyző is akart lenni gyerekként.
Ezt az élményt ha máshogy nem is, de kisautó formájában a Matchbox biztosította a számukra.
1965-ben került a boltok polcaira a BRM Racing Car, amivel a gyerekszobába minden fiú egy kicsit autóversenyzőnek érezhette magát.

A kisautó a Matchboxtól megszokott módon itt is fémből készült és gyakorlatilag két darabból állt össze. Az egyik darab a karosszéria, míg a másik az alváz volt, amelyeket szegecseléssel rögzítettek egymáshoz.
A karosszériánál igyekeztek hűen visszaadni a szivarhoz hasonlító Formula 1-es autó formáját és ez egészen jól is sikerült. 
A festés a gyártás teljes ideje alatt kék volt és a kocsin egy 5-ös rajtszám volt megtalálható elől és a karosszéria két oldalán. Egy speciális sorozat elvileg piros színben is készült a BRM-ből, de az ritka mint a fehér holló.
A cockpitben egy műanyagból készült versenyzőt is találhattak a gyerekek egészen szépen kidolgozva.

Az alváz a megszokott festetlen fém színt kapta és kidolgozásban erőteljesen hasonlít a Lotus alvázára. Itt is az alváz részét képezi a vezető mögött elhelyezett motor, a kipufogó és a kerékfelfüggesztés is.
Ha már a futóműről ejtettem néhány szót, akkor meg kell említeni a kerekeket is. Az abroncsok a megszokott Regular változatok, azonban itt az első és a hátsó kerekek méretben eltérnek egymástól és a felnik sárga színt kaptak.
A BRM Racing Car természetesen mind a mai napig megvásárolható az aukciós oldalakon keresztül szebb és rosszabb állapotban is.
A hozzám került játék igazán nagyszerűen fest és erről reményeim szerint majd Ti is meggyőződhettek, de amíg nem tudom megmutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2818182681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása