Matchbox Volkswagen 1600 TL
2023. július 29. írta: ToyaHSW

Matchbox Volkswagen 1600 TL

1600tl_1.JPG

Az utóbbi időben megszokhattátok, hogy Matchbox kisautókat mutatok be nektek kicsit közelebbről a gyűjteményből. Ezek közül a kisautók közül nagyon sok a 60-as évek vége körül készültek, így hamarosan 60 éves játékokat ismerhettek meg.
Ezúttal az 1967 és 1972 között készült Volkswagen 1600 TL-t igyekszem bemutatni nektek.

A Volkswagen 1600 TL 1961 és 1973 között volt gyártásban és számtalan változatban megvásárolható volt. A kocsi eredetileg Németországban készült, de a későbbiekben gyártották Brazíliában is.
A kocsi 1500 és 1600 köbcentis motorral készült és a kor igényeinek megfelelő tulajdonságokkal rendelkezett.
A Volkswagen akkoriban még igazán a népautó gyártásra volt ráfeküdve és az 1600 TL még ebbe a vonalba tartozott. Megfizethető és praktikus volt, ami akkoriban még nagyon fontos szempontnak számított.
Az 1600 TL készült Fastback, Variant és Notchback változatban is.

Mivel korának egyik népszerű és utcán gyakran látható autója volt, így a Matchbox is úgy gondolta érdemes lesz a gyerekeknek is elkészíteni a Fastback változatot.
A kisautó ahogy említettem 1967-ben jelent meg a boltok polcain és a gyártás ideje alatt 1972-ig csak apró részletekben változott.

A karosszéria és az alváz is fémből készült. A kocsi formára nagyon szépen kidolgozott és igényes munka. A karosszéria az évek alatt csak a színében változott. Az első években piros színben készült, majd ezt később felváltotta a lila, majd a pink szín.
A kocsi karosszériája rendelkezett nyitható elemekkel, amit a gyerekek általában nagyon szerettek. Az 1600 TL-en az első ajtók voltak nyithatóak, amelyeknek köszönhetően még jobban rá lehetett látni a szokásos színben elkészített műanyag belsőre.
A belső tér szépen kidolgozott és hozza a Matchbox minőséget. Érdekesség, hogy bár a játék a teljes gyártási idő alatt Angliában készült, mégis balkormányosra alakították ki a belsőt.

Az alváz ahogy az megszokott itt is fémből készült és szegecseléssel lett a karosszériához rögzítve. Több típushoz hasonlóan az első és hátsó lökhárítók, a lámpák is az alvázzal együtt kerültek kiöntésre, így ezek az elemek nem tudtak olyan könnyen letörni vagy leesni a helyükről.
A fém festetlen mint a 60-as évek Matchbox kisautóinál általában. Itt is csak a gyártóra és a típusra utaló feliratok kerültek az alvázra, amit szintén megszokhattak a gyerekek.

A kerekek az évek alatt az 1600 TL-nél is folyamatosan változtak. Az első években (1967-től 1969-ig) a regular kerekekkel készült a kocsi, amit ezt követően a Superfast kerekek különböző változatai váltottak.
A kocsi ahogy már írtam hamarosan 60 éves lesz és korát meghazudtoló állapotban van. Reményeim szerint a többi kisautóval együtt ezt a piros csodát is láthatjátok majd, de amíg nincs lehetőségem bemutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1518180581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása