Matchbox Ford Zodiac Mk.IV
2023. július 27. írta: ToyaHSW

Matchbox Ford Zodiac Mk.IV

fordzodiac_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy érdekes régi Matchbox kisautót. A mai napon a viszonylag kevéssé ismert Ford Zodiac Mk.IV-est mutatom majd be nektek.
Elsőként azért néhány szót mindenképpen ejtenék a Ford Zodiac Mk.IV valódi változatáról.

Ahogy a neve is mutatja a Zodiacnak a negyedik változatáról van szó. A kocsi 1966 és 1972 között volt gyártásban és készült négy ajtós limuzin és kombi változatban is.
A kocsiban egy 2994 cm3-es szív dobogott, ami 140 lóerő leadására volt képes.
A kocsi a Mk.III-as változathoz képest jelentősen megújult. A karosszéria teljesen átalakult és előre dupla lámpák kerültek. Persze itt nem állt meg az újdonságok sora, hiszen független kerékfelfüggesztés, állítható kormányoszlop, amper és fordulatszám mérő műszerek és más egyéb érdekességek kerültek az autóba.
Sajnos az eladások nem hozták a várt szintet, ezért egy idő után a Ford csökkentette a termelést, majd 1972-ben teljesen leállt a Zodiac gyártása és a típus teljesen eltünt a Ford termékpalettájáról.

A Matchbox kisautója még a gyártás ideje alatt elkészült és került a boltok polcaira, így a gyerekek akkoriban az utcán is előforduló autóval játszhattak.
A gyártás négy éve alatt a kisautó egyszer alakult át, amikor lényegében a szín és a kerekek kerültek lecserélésre.
Az első változat kék színben készült 1968-1969-ben, amit a 1970-1971-ben a zöld színű Zodiac váltott le.

De milyen is volt ez a kisautó? Nézzük meg közelről!

Mind a karosszéria, mind pedig az alváz fémből készült ahogy a 60-as, 70-es években ez megszokott volt. A kocsi külsőre szinte tökéletesen le lett másolva. Persze apróbb eltérések akadnak, így például nem került visszapillantó tükör a két első sárvédő elejére, de ez érthető is volt.
A karosszéria realitását igyekeztek növelni a nyitható motorháztetővel, ami alatt valóban találhattak a gyerekek egy motort, pótkereket és más apró részleteket műanyagból elkészítve. Ez a részlet elképesztően jól néz ki még mai szemmel is.
A kocsi átlátszó ablakokat kapott és a belső tér a megszokott törtfehér színben pompázott. A kocsi jobb kormányos volt.

Az alváz a megszokott Matchbox alváz. Fémből elkészítve, festetlenül, a megszokott gyártóra és a járműre utaló információkkal.
A kerekek is változtak a karosszéria színéhez hasonlóan az évek alatt. A gyártás első két évében a Regular kerekek kerültek fel a játékra, majd a második két évben az autó megkapta a Superfast kerekeket.

Összességében egy egészen különleges kisautót kaptak azok a gyerekek, akiknek a szülei megvették a Ford Zodiac Mk.IV-est. 
Szerencsére a hozzám került változat kiemelkedően szép állapotban maradt meg, ami azért nem kis szó. Reményeim szerint majd ezt a kisautót is megtudom mutatni majd nektek személyesen, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8518178205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása