Matchbox Commer Ice Cream Canteen
2023. július 21. írta: ToyaHSW

Matchbox Commer Ice Cream Canteen

commeric_3.JPG

Folytatom a régi Matchbox kisautók kicsit részletesebb bemutatását. Ezúttal egy igazán különleges járművet, a Commer Ice Cream Canteen nevű teherautót hoztam el nektek.
A gyerekek nyári kedvence a jégkrém, így szinte természetes módon a Matchbox igyekezett az élményhez kapcsolódó autót elkészíteni a gyerekeknek, így született meg a jégkrémárus kisbusz.

A kisautót 1963 és 1967 között gyártotta a Matchbox és összesen két némileg eltérő változat készült a kisautóból. A méretarány itt is a megszokott 1:87 volt, így a gyerekek tökéletesen beilleszthették a már meglévő autóik közé a sorba jégkrémes járgányt.
De inkább gyorsan át is térnék az autó bemutatására.

A játék alapjául a mára teljesen elfeledett és itthon amúgy sem nagyon ismert Commer BF furgon szolgált. A Commer egy angol járműipari cég volt, akik leginkább a teherautók, a buszok és a katonai járművek világában mozogtak otthonosan.
A Commer BF 1957-ben debütált és rendkívül népszerű lett a praktikus kialakításának köszönhetően. A jégkrémek előretörésével szükség volt megfelelő szállítójárművekre és erre tökéletesen megfelelt a BF néhány átalakítást követően.
A gyerekek és felnőttek is gyorsan megszerették a házhoz jövő és utcán bárhol megálló járműveket, amelyekből bárki vásárolhatott magának egy kis hideg édességet.

A kisautó teljesen fémből készült és a gyártás ideje alatt két színben lehetett megvásárolni. A 1963-tól 1966-ig a kék alapszínű furgont tudták a gyerekek megszerezni, míg a gyártás utolsó évében a krémszínű változat került a boltok polcaira.
A Commer furgon kapott néhány matricát a tetejére és az oldalaira. A z oldalsó része ki lett vágva a járműnek, ugyanis az életben is itt kapott helyet a jégkrém árusítására alkalmas kiszolgálópult.
A tető egy nagy darabon plexi borítást kapott, ami szintén hasonlított az életben alkalmazott megoldásra és a fény bejutását könnyítette meg az eladótérbe.
Az archív fotókat és a játékot összehasonlítva azt kell mondanom, hogy a Matchbox szinte tökéletesen elkészítette a karosszériát.
Persze egy jégkrémes autónál legalább annyira fontos a belső tér, mint a karosszéria. A kocsi belseje a megszokott műanyagból készült mégpedig fehér színben.
Szerencsére ennél a játéknál nagyon jól látható volt a belső szinte minden apró részlete.  A vezetőfülkében nincs műszerfal, de azért egy ülésre futotta. Ennél a kocsinál, azonban a hátsó rész volt az igazi attrakció. A kiszolgáló részen a gyerekek hűtőt, kézmosót, de még egy árust is felfedezhettek jégkrémmel a kezében.
Az egész belsőről süt az igényesség és az odafigyelés és azt sem szabad elfelejtenetek, hogy a műanyag ilyen szintű megmunkálása a 60-as évek elején azért elég komoly feladat volt.

Az alváz ennél a kisautónál is fémből készült, azonban a hasonló korabeli játékokkal ellentétben itt kapott festést a jármű alváza. Érdekes megoldás, de ennél az autónál bizony a kerekek tengelyei is látszanak, ugyanis azok is az alvázon kívül lettek elhelyezve.
A gyártás teljes ideje alatt a regular kerekekkel készült a játék, amelyeket nyugodtan hívhatunk gomb keréknek is.

A hozzám került változat kivételesen szép állapotban maradt meg. Ez persze az előző gazdának köszönhető, így nekem csak az állapot megőrzésére kell figyelnem.
Reményeim szerint ezt a kisautót is láthatjátok majd többi hasonló játékkal együtt, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek a Commer Ice Cream Canteen-t, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7918173856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása