Érdekes Technofix játékok
2024. január 18. írta: ToyaHSW

Érdekes Technofix játékok

Egy új sorozattal találkozhattok majd a blogon, amelyben néhány ismertebb játékgyártó szerintem érdekes játékait igyekszem megismertetni veletek.
A válogatás minden esetben teljesen szubjektív lesz, de remélem ennek ellenére is érdekesnek találjátok majd.
Elsőként a német Technofix kínálatából választottam szerintem érdekes és különleges régi játékokat, tartsatok velem és ha mást gondoltok érdekesnek a Technofix kínálatából, akkor azt osszátok meg velem a komment szekcióban!

s-l1600.jpg

Rocket Express - 1957-et írtunk amikor a Technofix kiadta a Rocket Express nevet viselő óraműves lemezjátékát. A gyönyörűen litografált játéktér már magában megérdemli a dicséretet, de olyan részletek is magával ragadják az embert mint a földgömb a játéktér egyik oldalán.
Ahogy említettem a játék óraműves volt és igazából a földgömb egy dekorált henger volt, amiben az óraműves szerkezet is helyet kapott, ez az elem volt a játék lelke.
A kocsik igazából mind a két oldalukon képesek voltak gurulni és ezt a játék ki is használta. A forgó hengeren a járművek feljutottak a pálya tetejére, ahonnan egy lejtőn legurultak a pálya, majd pedig a henger aljára, ahonnan ismét a henger segítségével feljutottak a járművek a pálya tetejére és ez egészen addig ment amíg az óraműves szerkezet le nem járt.

s-l1600_1.jpg

Cable Car - 1950 és 1959 között volt gyártásban a Cable Car nevű óraműves lemezből készült játékpálya. Ez egy igazán összetett játék volt a maga nemében, amit azért akkoriban nem kis feladat volt megtervezni és megfelelő minőségben legyártani.
A lemezjáték litografálása itt is csodálat. Egy hegyi üdülőfalut láthattak a gyerekek, ahol a házak körül egy út kanyarog és a hegytetőre pedig egy felvonó visz fel.
A felhúzást követően a két kabinos felvonó elindult útjára, míg a lent található közúton két autó ment körbe körbe és ez egészen addig tartott amíg az óraműves szerkezet le nem járt.
Ne feledjétek a játék elkészültekor még csak 1950 volt!

s-l1600_2.jpg

Tivoli - 1971-ben már műanyagokkal dolgozott a Technofix és az óraműves játékok helyét átvették az elemes játékok. Az egyik ilyen klasszikus darab a Tivoli volt, ami gyakorlatilag egy hullámvasút volt három kocsival.
A gyerekek a kocsikat a startpontra állították, majd bekapcsolták a játékot. Ezt követően egy rugós szerkezet a kocsikat felhúzta a pálya tetejére, majd onnan a tehetetlenségüknek köszönhetően a pálya aljáig szánkáztak, ahonnan ismét felhúzta azokat a szerkezet a pálya legmagasabb pontjára.
Mivel műanyagból készült, így viszonylag kevés darab maradt meg épségben de  azért rá lehet még akadni német aukciós oldalakon tökéletes darabokra. Itthon valószínűleg nehezebben találnátok rá erre a régi játékra.

s36_blech_1_07_0009.jpg

Apollo - Szintén 1971-ben került a boltok polcaira a fantázidús nevet viselő Apollo nevű játék. Ez egy felhúzós szerkezettel ellátott játék volt, ahol egy kerekeken guruló űrhajó kerülte meg a holdat és a földet. A játéktéren két meteort is találhattak a gyerekek, amelyeket benyomva a guruló űrhajót hold vagy föld körüli pályára tudták állítani.
A litografálás itt is gyönyörű. A kék szín, a sárga csillagok, a hold és a föld mind mind vonzák a szemet.
Persze ahogy az előző játéknál, itt is fontos hogy műanyagból készült és ennek köszönhetőn viszonylag kevés darab maradt meg gyönyörű állapotban.

s-l1600_4.jpg

Cola Factory - Szintén egy modernebb Technofix játék 1973-ból. Ez a játék is már műanyagból készült és elemes szerkezet szolgált a mozgatásra.
A játék egy kólagyárat idéz meg, ahol egy teherautóra kell rakodni. Ehhez rendelkezésre állnak rekeszek és egy teherautó is.
A teherautót két gombbal lehetett irányítani a pályán. Elsőként fel kellett rá rakodni a kólás rekeszeket és ehhez a megfelelő helyre kellett parkolni, majd ezt követően egy garázson áthaladva rákerült a platóra egy takaró lemez és lehetett kiszállítani a kólát. Ezt követően a rekeszekkel a lerakó részre kellett állni, ahol az üres rekeszek lekerültek a teherautóról, majd folytatódhatott a felpakolással és a kiszállítással a történet egészen addig amíg a gyerekek meg nem unták a játékot.
Mozgó alkatrészekkel szerelt érdekes játék, amit mi gyerekként sajnos nem is láthattunk. Persze azért a külföldi aukciós oldalakon ez a darab is beszerezhető szép állapotban egy kis szerencsével.

Én ezeket a Technofix játékokat találtam érdekesnek és különlegesnek. Nektek tetszettek ezek a játékok? Esetleg más tetszik a német cég termékei közül?
Osszátok meg velem kommentben, hogy mit gondoltok!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2818306215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása