Otron Gamatic 7600 TV játék
2022. december 30. írta: ToyaHSW

Otron Gamatic 7600 TV játék

gamatic7600_1.JPG

Felajánlás útján került a gyűjteménybe a ma bemutatásra kerülő TV játék, amiért egykoron ölni tudtunk volna. Lakatos Gábornak köszönhetően került a gyűjteménybe a Koreai Otron cég által gyártott és 1977-ben kiadott Gamatic 7600-as TV játék.
A TV játékok nagy népszerűségnek örvendtek egykoron a gyerekek és felnőttek körében, ugyanis viszonylag egyszerűen ráköthetőek voltak a televíziókra és könnyed kikapcsolódást nyújtottak akár egy, akár több játékos számára is.

A Pong játékok a 70-es évek elején debütáltak a játéktermekben az Atarinak köszönhetően, azonban nem kellett sokat várni hogy a háztartásokba is megérkezzenek ezek a játékok.
A chipgyártás fejlődésével pedig szinte minden elektronikai cég igyekezett elkészíteni a klasszikus játék saját változatát. Itthon a Hiradástechnikai Szövetkezet és a Videoton is gyártott játékgépeket.
A koreai Otron cég is gyártott ilyen tv játékokat, amelyek közül az egyik a Gamatic 7600-as volt.

A gyártóról nagyon kevés információt lehet fellelni, de az biztos hogy szinte minden területen jelen voltak az elektronikában a 70-es, 80-as években. A TV játékokon kívül készítettek kvarcórákat, számológépeket, de még CB rádiókat is.
A Gamatic 7600-asban a Texas Instruments TMS-1965-ös chipje dolgozott, ami akkoriban teljesen általános megoldásnak volt mondható. Ezzel a chippel a hagyományos egyszerű TV játékokat lehetett elkészíteni, ami az alapjátékokat tudta, pittyegő hangok kiadására volt képes és a megjelenítés fekete-fehér színben történt.
A Gamatic 7600-as átnevezve megvásárolható volt a német piacon Telespiel SP501 név alatt is.

A játék egy nagy műanyag házban érkezett meg az otthonokba. Szerencsére az Otron figyelt a részletekre, így legalább színekkel igyekezett feldobni a kicsit egyszerű házat. A Gamatic 7600-as készült fekete, fehér, bézs, piros és kék műanyag házzal is.  A működtetéshez 6 darab 1.5 V-os baby elemre vagy megfelelő tápegységre volt szükség. Ezen kívül pedig egy antennakábel volt elengedhetetlenül szükséges a működtetéshez, ugyanis ennek segítségével lehetett a televízióra kivezetni a játék képét.
A játékgép az akkoriban szokásosnak mondható játékokat tudta. Volt lehetőség jégkoron, tenisz, squash (faltenisz) játékokra és gyakorolni is tudtunk vele egyedül.
A gépen található gombok is a megszokottak voltak, így lehetőség nyílt a sebesség, az ütőméret, a visszapattanási szög állítására, valamint ki lehetett kapcsolni az automata adogatást.
Az irányítók a megszokott potméteres megoldásúak voltak és ki lehetett szedni a gépen található tartóból azokat, így a két játékos kevésbé zavarta egymást a játék közben.

Összességében remekül lehetett szórakozni akkoriban ezekkel a TV játékokkal, amelyek egy kicsit elhozták az otthonunkba a játéktermek hangulatát.

A játék doboza is ezt a hangulatot igyekezett tükrözni. Szigorúan nem láthattunk a dobozon képet a játékokból, ellenben volt itt jégkorongozó, teniszező és squash játékos is, valamint a TV játékról is mutattak képet a külső kartondobozon.
A Gamatic 7600-as alapvetően egy sikeres produkció volt. Talán ennek is köszönhető, hogy a későbbiekben elkészülhetett a Gamatic 7704-es és 7706-os játékgép is több funkcióval és fejlettebb technológiával.

Hozzám a Gamatic 7600-as került mégpedig igazán kiváló állapotban. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy a tv játék tökéletesen működik. A doboz szinte teljesen épségben maradt meg (egy darabka hungarocell hiányzik), sőt még a használati útmutató is a játékkal együtt érkezett.
Ritkaság az ilyen szép állapotban megmaradt játékgép, ezért is öröm számomra hogy a gyűjteményt gazdagítja ez a kincs.
Persze majd láthatjátok ezt a gépet is a többi tv játékkal együtt, de amíg nincs lehetőségem bemutatni nektek a Gamatic 7600-at személyesen, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7618012608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Dee 2023.01.17. 20:33:50

Nekem az első videojátékomat 1982 nyarán kaptam. Philips Videopac G700-es volt. 5 évi gyűrtem, aztán egy maszek műszakisnál elcseréltem egy új Casio órára.
süti beállítások módosítása