Mattel Electronics játékok
2023. augusztus 11. írta: ToyaHSW

Mattel Electronics játékok

pwevhhn.jpg

A Mattel cég neve egészen biztosan mindenkinek ismerősen cseng, hiszen számtalan ma is nagyon népszerű játékot köszönhetünk nekik.
Azt azonban kevesen tudják, hogy a Mattelnek volt egy olyan részlege, ami majdnem az egész céget a csődbe taszította...ez a részleg volt a Mattel Electronics.

A Mattel Electronics részleget 1976-ban (egyes információk szerint 1977-ben) alapították és ez a részleg gondozta az elektromos játékokat és különböző játékgépeket.
Az első időszakban különböző LED-es játékgépekkel jelentkeztek, azonban az idő múlásával komolyabb vizekre eveztek és elkészítették az Intellivision nevet viselő konzoljukat, ami tudásban messze lekörözte az Atari 2600-ast és az okos marketingnek köszönhetően elképesztő bevételeket hozott.
1982-re a cég elérte, hogy az eredetileg 100 fős létszám 1000 fősre duzzadjon, aminek köszönhetően a részleg 394 millió dolláros veszteséget hozott össze, ami majdnem magával rántotta magát a Mattelt is.

Persze manapság már más szelek fújnak és a viharos időszakot is túlélte a Mattel, ahogy a régi játékaik is rendkívüli népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében.
Most ezek közül szeretnék néhány érdekes LED-es elektromos játékot mutatni nektek.

Tartsatok velem ezúttal is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9318190847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.13. 20:49:34

Én a Mattelről a mostani Barbie-rohamig azt hittem, hogy német cég. De látom, hogy csupa amerikai sikersportágakra alapozták a játékaikat, most már nem fogom őket összekeverni. Amit első ránézésre én napelemeknek hittem a játékok felső részén, azok focipályák. :-)

Hihetetlen primitív játékok lehetnek ezek. Nem lebecsülésül mondom, mert amikor ezek készültek, a gyerekek még néhány villogó LED-nek és harsány csipogásnak is nagyon tudtak örülni, és ha jól tippelek, a produkció ebből állhatott. Egykor ezek menő cuccok voltak!

Tudjuk, hogy már régóta vannak napelemes számológépek, de az én harminc éves, ma is remekül szuperáló Casio kalkulátoromban is csak néhányszor kellett eddig a gombelemet cserélni. De a közel ötven évvel ezelőtt kapott Commodore márkájú, piros LED kijelzős, ötműveletes számológépem még 9 voltos (ún. tuskó) elemről ment. És akkor az a csúcstechnika lehetett. Az is, és ezek a játékok is emlékeztessenek bennünket arra, hogy a teljesen hétköznapivá vált mikroelektronika elmondhatatlanul hosszú fejlődés végén tart ott, ahol ma tart, és becsüljük meg nagyon.
süti beállítások módosítása