Matchbox Dodge Commando
2022. december 15. írta: ToyaHSW

Matchbox Dodge Commando

dodgecommando_1.JPG

A mai napon ismét egy régi Matchbox járművet mutatok be nektek. Ezúttal egy teherautóval ismerkedhettek meg, ami nem lesz más mint a Dodge Commando.
A Dodge Commando az amerikai teherautópiac egyik veteránja, aminek a Matchbox a 80-as években használt 100-as változatát hozta el a gyerekek számára.

A Dodge Commando 1982-ben debütált a kínálatban és a forgalmazás 10 éve alatt számtalan változatban készült el a gyerekek nagy örömére.
A Dodge Commando egy átlagos áruszállító teherautó, így a játék változata is dobozos felépítményt kapott, ami persze számtalan változatban elkészült - de erről majd egy kicsit később.

A teherautó fémből készült, míg az alváz műanyagból lett legyártva. A teherautók forma világáról nem nagyon lehet sokat beszélni, hiszen a fülke majdnem minden járműnél egy kocka és ebben az esetben még a felépítmény is egy téglatest :)
A fülke kidolgozása tökéletesen követi a valódi teherautó formáját, amit különösen az oldalsó ablakoknál érhető tetten. Az ablakok amúgy sötétítettek, így a belső térből semmit nem láthattak a gyerekek.
A fülke elején látszik a hűtőrács, a lámpák és még a lökhárító is került a játékra műanyagból.
Ahogy említettem az alváz műanyagból készült, ami a Matchbox játékokon általában nem a kidolgozottak. Itt sincs ez másképp.Összesen a kardántengelyt láthatjuk az alvázon és két merevítést, valamint a szokásos feliratokkal találkozhattak a gyerekek.
Arra azért figyeltek, hogy a légtartály és az üzemanyagtartály felkerüljön az alváz két oldalára, ami azért valamennyit javít az összképen.

A felépítmény egy egyszerű konténer a hozzám került változaton.
Hosszú évekig ilyen zárt dobozos formában került a gyerekekhez a Dodge Commando. A nagy felületű felépítmény pedig kiváló reklámhordozó volt. Ennek köszönhetően a legnagyobb világcégekre specializálódott változatok készültek a játékból.
Készült Pepsi, Kellogg's, Hertz, Royal Mail, Minties, Nestle Chokito, KitKat, Pirelli és cirkuszos változat is.
Az egyetlen kivétel az 1992-ben megjelent cirkuszos változat volt, ami egy rácsos felépítménnyel várta a gyerekeket két oroszlánnal.

Hozzám az 1984-ben kiadott Kellogg's változat került. Nem volt a legtökéletesebb állapotban a játék, de szerencsére egészen szépen sikerült rendbehozni.
Alapvetően szét volt esve darabokra. Ezt azt jelenti, hogy a teherautó és a felépítmény külön volt megtalálható a dobozba, amit viszonylag könnyen lehetett orvosolni, de ráadásként a konténernek a hátsó ajtajai is hiányoztak.
Ezeket 3D nyomtatással pótoltam és szerintem egészen jól is sikerült.
Így most azt mondhatom, hogy egy egészen jó állapotban megmaradt Dodge Commando került be a gyűjteménybe, amit majd reményeim szerint Ti is láthattok majd.
Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2518003120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása