Matchbox Swing Wing
2022. december 08. írta: ToyaHSW

Matchbox Swing Wing

swingwing_1.JPG

A mai napra ismét egy Matchbox játékot tartogattam nektek, ami érdekes módon ismét egy repülőgép lesz - ráadásul ezúttal egy eredeti Matchbox játékkal ismerkedünk majd meg, nem pedig a Metalbox változatával :)
A ma bemutatásra kerülő játéknak az érdekessége, hogy 2021-ben újra kiadta a Matchbox a Top Gun Maverick csomag részeként.

Ezúttal a Swing Wing néven futó repülőgéppel ismerkedünk majd meg egy kicsit közelebbről. 1981-et írtunk, amikor a Matchbox piacra dobta a Swing Wing néven futó repülőgépét.
Érdekessége a dolognak, hogy ebben az évben már futott a Skybusters sorozat, amiben viszont a Swing Wing nem kapott helyet. Ennek az oka az lehetett, hogy ez nem egy valódi repülőgép pontos másolata volt, így nem fért be a Concorde, a DC-10-es vagy az F16-os mellé, így külön került kiadásra néhány társával egyetemben.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a gyerekek kevesebbet kaptak volna a Swing Winggel, egyszerűen a koncepcióban nem volt helye.
A Swing Wing amúgy egészen sokáig volt gyártásban, ami bizonyítja a sikerét. 1981-1985 között, majd 1989-ben, 1999-ben és 2020-tól napjainkig is részét képezte (képezi) a Matchbox kínálatának.

A Swing Wing a többi Matchbox játékhoz hasonlóan fémből és műanyagból készült. Itt persze egy kicsit másképpen nézett ki az anyagok felhasználása mint egy autó esetében.
A repülőgép teste fémből készült és több darabból állt össze. A fém részek fehér és piros színt kaptak és látszott, hogy a gyártás során ügyeltek a részletekre, így az egyes panelek szélei, de még a fékszárnyak is láthatóak a géptesten.
Hátul két függőleges vezérsík teszi még inkább érdekessé a gépet, amit formája alapján leginkább egy korszerű vadászgépre hasonlít.
A fülke piros plexi fedelet kapott, aminek köszönhetően nem volt igazán jó rálátás a pilótafülkére. A szárnyak viszont műanyagból készültek.
A műanyag szárnyak ráadásul elmozdíthatóak voltak. Ez a megoldás az F14 Tomcatről lett másolva a Swing Wing esetében és nagyon jól működött a játéknál.
A törzs alsó részéhez kerültek rögzítésre a kerekek, amelyekből előre egy keskeny nyomtávú pár jutott, míg hátra egy kicsit szélesebben elhelyezkedő pár kapott helyet. A repülőgép ennek a megoldásnak köszönhetően egészen stabil volt a talajon, ellenben a gurulással voltak problémák azért.

A repülőgépen persze a dekorációra is figyeltek. Az 1981 és 1985 között gyártott változatok piros-fehér színt kaptak és a szárnyakon a Jet Set matricázás kapott helyet.
1989-ben ezüst és fekete-sárga álcázással ellátott változat készült a fülke mögött AC100 feliratú matricával.
1999-ben ezüst színű változat készült a repülőgépből, amit USAF matricákkal igyekeztek feldobni.
A 2020-tól készült változatok pedig szintén több változatban várták a gyerekeket.

Hozzám a klasszikus változat került, ami ráadásul egészen szép állapotban maradt meg. Szerencsére nem hiányzik a repülőről semmi, így kiváló állapotban találkozhattok majd vele nálam.
Amíg azonban nem tudom személyesen bemutatni nektek ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr817997926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása