Távirányítós Porsche 917k
2022. október 15. írta: ToyaHSW

Távirányítós Porsche 917k

dickieporsche917k_1.JPG

Nagyon régen nem mutattam nektek egy távirányítós járművet, így éppen itt van az ideje hogy a gyűjtemény egyik legújabb szerzeményét megismerjétek.
Ezúttal egy távirányítós Porsche 917K-t mutatok be nektek, ami az 1970-ben Le Mansban is diadalmaskodni tudott. A gyerekek a Dickie Spielzeugnak köszönhetően próbálhatták ki a 'száguldó koporsó' néven is emlegetett sportkocsit.

Kezdésként azért néhány szót mindenképpen szeretnék ejteni a Dickie Spielzeugról. A céget 1971-ben alapította Wolfgang Sauerborn, aki fontos célként tűzte ki hogy a gyerekek elérhető áron jussanak hozzá korszerű játékokhoz.
Ennek köszönhetően a Dickie kínálata szinte mindenre kiterjedt. A játékboltok polcain megtalálhatóak voltak a fiúknak és a lányoknak készített játékaik is. Különös módon a különböző elektromos járműveik és autópályáik voltak a legnépszerűbbek köszönhetően az akkori gyerekeknek.
A Dickie egészen 1993-ig ontotta magából a játékokat, aminek Wolfgang Sauerborn halála vetett véget. Ekkor a cég irányítását a Simba Toys vette át, akik a mai napig Simba Dickie Group néven tevékenykednek a játékiparban.

Ahogy említettem a 70-es, 80-as években a Dickie legnépszerűbb termékeinek a különböző fiúknak készült játékok tartoztak, amelyek között persze fontos szerep jutott a távirányítós autóknak is.
Ezek közé tartozott a ma bemutatásra kerülő Porsche 917 Kurzheck is.
A távirányítós kisautó még a klasszikus drótos, bovdenes megoldással készült amivel mi is találkozhattunk gyerekkorunkban, ami akkoriban teljesen elfogadott volt - csak évekkel később vált általánossá és mindenki számára megfizethetővé az RC irányítás.
Szóvel ez egy klasszikus bovdenes távirányítós kisautó, ami után loholhattak a gyerekek.
A kocsi maga műanyagból készült, ami gyorsabb gyártást és alacsonyabban tartható költségeket is jelentett a Dickie számára.
A Porsche kidolgozása amúgy egészen szép lett, de persze azért tetten érhető a költségek alacsonyan tartása a játékon. A karosszéria igazán szépen kidolgozott és nagyon jól mutat. Az első lámpák és az ablakok sötétkék plexiből készültek, aminek nagy előnye volt hogy akadályozta a belátást az utastérbe, amit így nem kellett kidolgozni.
A fülke mögött volt megtalálható a motor, ami bár nem túl részletesen, de valamilyen szinten mégis ábrázolta a 12 hengeres erőforrást. Bár egy átlátszó piros plexire kerültek fel a részletek, de fények a hozzám került változatban nincsenek a motor alatt.
Mivel a karosszéria egyszerű fehér színt kapott, így ezt fel kellett dobni. Egy versenyautónál ez nem okoz különösebb problémát, hiszen matricázással egészen egyedivé lehet varázsolni a kocsikat. A matricázás itt is egészen jól sikerült. Lényegében minden fontos matrica helyet kapott az autón, aminek köszönhetően a versenyautós feelinget is megkapjuk.

Az alváz szintén műanyagból készült és teljesen sima. Az autó részletei itt nem lettek kidolgozva. A sima felületet a Dickie logója szakítja csak meg.
A kerekek szintén műanyagból készültek és csak egy vékony gumit kaptak, ami persze az évek alatt szépen elrepedezett, elérett és elveszett. A hozzám került játékról is hiányzik két gumi, azonban ennek ellenére is működik a játék szépen.

Mivel ez egy távirányítós kisautó, így erről is illik néhány szóban beszélnem. A távirányító már elsőre is olcsó hatást kelt. Végtelenül egyszerű formájú távirányítón összesen a kormánykerék és egy billenőkapcsoló kapott helyet. A kapcsolóval lehetett a menetirányt meghatározni, míg a kormánykerékkel az autó irányítását tudtuk elvégezni.
A távirányító kék színű, a gombok és a kormány pirosak, míg az autó felé futó vezeték sárga színt kapott.
A távirányítóba két darab 1.5 V-os baby elemet kellett rakni és máris indulhatott a móka. Sajnos a hozzám került játékról hiányzik a távirányító fedele, de a netet böngészve számomra úgy tűnt ez általános jelenség ezeknél a játékoknál - talán majd valamikor megpróbálok nyomtatni egy pótfedelet, de ehhez még idő kell.

Ahogy említettem a játék egészen szép és működőképes állapotban maradt meg, aminek nagyon örülök. Persze nem tökéletes, de ezen egy 40 éves játék esetében nem is szabad meglepődni.
Reményeim szerint Ti is láthatjátok majd ezt a régi játékot valamikor, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2117955046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása