DMSZ nyúl
2022. július 26. írta: ToyaHSW

DMSZ nyúl

dmsznyul_1.JPG

A DMSZ játékok manapság ismét egyre népszerűbbek lesznek a gyűjtők körében. A hazai gyártású műanyag játékok az én gyerekkoromban szinte minden óvodában megtalálhatóak voltak és a gyerekek boldogan játszottak velük.
Persze elsőként ahogy szoktam néhány szót szeretnék ejteni a cégről, hátha eddig nem találkoztatok az oldalon a cég játékaival.

A DMSZ elődje a Debreceni Gombgyár volt, ami a 60-as évek elején alakult át és vette fel a Debreceni Műanyagipari Szövetkezet nevet.
A leginkább műanyag háztartási eszközök és játékok gyártásával foglalkoztak. A játékok jellemzően óvodákban tűntek fel, ahol szinte mindig lehetett találni egy-egy DMSZ által gyártott Ikarus 55-öst vagy Csepel teherautót. A gyártó által készített műanyag játékok általában húzogatós játékok voltak, amelyeket a gyerekek maguk után tudtak húzni.
Az évek alatt az Ikarus 55-ösön és a Csepelen kívül olyan legendás járművek készültek a DMSZ-nél mint a Formula versenyautó vagy a Mercedes kabrió. Persze nem csak húzogatós járművekből állt a kínálat, hanem állatok is készültek hasonló elveket alkalmazva.
A gyerekek találkozhattak nyuszival, macskával, lovacskával vagy éppen elefánttal is.

Ezúttal a nyulat igyekszem majd bemutatni nektek. A nyúl is megtalálható volt az óvodák kínálatában, de gyakran megvásárolták a játékot a szülők a gyerekeknek.
A DMSZ játékok többségéhez hasonlóan a nyuszi is kerekeket kapott, így a gyerekek bátran tologathatták a játékot.
A nyuszi a DMSZ játékokhoz hasonlóan műanyagból készült fújt technológiával. Ennek a technológiának nagy előnye volt, hogy a műanyag rendkívül jól bírta a terhelést, azonban az időjárásnak kitett játékok hamar elöregedtek és törékennyé váltak.
A DMSZ játékokon általában iparművészek dolgoztak, ami meg is látszott a játékok kidolgozásán. A nyúl esetében is így van ez.
Bár a nyuszi teste egy kicsit elnagyolt és részletszegény, de azért itt is jóindulattal fel lehet fedezni a fontos részeket. A test kidolgozatlanságának alapvető oka a DMSZ játékok esetében az, hogy itt kaptak helyet a kerekek, amelyeknek megfelelő merevséget kellett biztosítani.
A fej kidolgozása viszont már megsüvegelendő. A nyuszi fején a legapróbb részletek is kidolgozásra kerültek és ennél a játéknál a fej és a test lényegében külön került legyártásra, aminek köszönhetően a fejet még forgathatták is a gyerekek.
A kerekek itt is a megszokott DMSZ darabok. Ennél a játéknál is a félig kidolgozott kerekeket használták, amelyek egy tengelyen voltak elhelyezve és ez a tengely a nyuszi alján futott keresztül.

Szokatlan módon a DMSZ nyúlon nem lett kialakítva valami furcsa oknál fogva húzóka, így ez a játékot tologatni vagy lökdösni tudták a gyerekek. A hiányosság ellenére ez is egy remek játék volt, ami szebbé tette a gyerekek életét a 70-es években.
A Fülöp Mónikától kapott játék nagyon szép állapotban maradt meg. Reményeim szerint ezzel a játékkal is találkozhattok majd személyesen, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6017891797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása