Matchbox Atlas Excavator
2022. július 07. írta: ToyaHSW

Matchbox Atlas Excavator

atlasexcavator_1.JPG

A mai napon ismét egy Matchbox járművet hoztam nektek bemutatásra, ami egy igazán érdekes és különleges darab. Ez pedig az MB32-es számot viselő Atlas Excavator, ami egy kanalas markoló volt.
A játék igazán hosszú ideig volt gyártásban, ami ebben az esetben azt jelenti hogy 1981 és 2019 között készült a játék kisebb-nagyobb megszakításokkal.
Persze ezen idő alatt számtalan változata készült el a munkagépnek, amelyről majd ejtek néhány szót.

Persze először inkább bemutatom nektek magát a markolót. Az Atlas Excavator fém felépítménnyel, műanyag alvázzal és műanyag gémmel és kanállal készült.
Igazán igényes munkát adott ki anno a Matchbox a kezei közül, de azért néhány apró részlet számomra érthetetlen módon nem lett kidolgozva ezen a remek munkagépen.

Ahogy említettem a munkagép kidolgozására nem lehet panasz. A felépítmény forgatható, a gém és a kanál is mozgatható és az apró részleteket is igyekeztek kidolgozni a játékon.
A felépítmény fémből készült és az évek alatt lényegében csak színében és dekorációjában változott. A játék felépítménye pompázott sárga, fehér, kék, zöld, piros és szürke színben is, éppen az aktuális trendnek megfelelően.
A fémből készült fülke a festésen kívül dekorációt is kapott, ami általában néhány csíkot jelentett a gép tetején vagy oldalán, de előfordulnak olyan változatok is amelyeken feliratokkal lehetett találkozni.
A fülkébe bepillantva látható, hogy olyan dolgok sem kerültek be a helyükre mint az ülés. Az ablakok is jól mutattak volna a játékon, de a munkagépeken általában nem használta ezeket a műanyag alkatrészeket a Matchbox.
A felépítmény egy forgózsámolyon kapott helyet, ennek köszönhetően pedig a markoló képes volt bárhonnan pakolni egy kis forgást követően.
A gém és a kanál műanyagból készült és az adott évnek megfelelően ennek is változott a színe időnként. Jellemzően fekete gémmel és markolókanállal találkozhattak a gyerekek, de szürke, de sárga, narancsssárga, piros változatok is feltűntek az évek alatt.
A gém és a kanál szépen kidolgozott, a műanyagban még az apró részleteket is feltűntették, de az egyik legkomolyabb hibával itt lehet találkozni. Természetes lenne hogy a gém két helyen kap csuklópontot, de itt csak a fülkével való kapcsolatnál lehetett emelni vagy süllyeszteni a gémet.
Szerencsére a gém végén található kanál mozgatható volt, így a rakodást azért valahogy csak tudták abszolválni a gyerekek.

Az alváz ahogy említettem műanyagból készült. Ami elsőre feltűnik az a szépen kidolgozott hernyótalp, aminek azonban ebben az esetben nincs funkciója. Az Atlas Excavator ugyanis kerekeken gurul, amelyek ügyesen elrejtve kaptak helyet a játék alján.
Teljesen érhető a Matchbox ezen megoldása, ugyanis az évek múlásával a gumiból készült alkatrészek elértek vagy megkeményedtek és ennek köszönhetően könnyen elszakadtak ami után gyakorlatilag használhatatlan lett a játék.
Itt a kerekekkel ezt a hibát sikeresen kiküszöbölték.
Az alváz alján a szokásos típusra és gyártóra utaló feliratok kaptak helyet.

Egy igazi klasszikus játék került az Atlas Excavator személyében a gyűjteménybe. A hozzám került változat már nem igazán forog, de ennek ellenére egészen szép állapotban maradt meg.
Még az eredeti doboza is megvan, ami ebben az esetben is a 80-as években használt kék papírdobozt jelenti.
Örülök, hogy ez a régi Matchbox jármű is a gyűjtemény része lett, így lehetőségem lesz nektek ezt a kincset is megmutatni. Amíg azonban nem tudom személyesen is a kezetekbe adni ezt a régi játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9117877293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása