Matchbox Jaguar SS100
2022. június 18. írta: ToyaHSW

Matchbox Jaguar SS100

ss100_1.JPG

A mai napon ismét egy régi Matchbox kisautót mutatok be nektek, ami bár szerintem szenzációsan néz ki mégis csak nagyon rövid ideig gyártották.
Ez a kisautó a Jaguar SS100-as lesz.

Elsőként azonban érdemes megismerkedni az autó történetébvel.
A gyártás Coventryben indult el 1936 és 1939 között az SS Cars Ltd.-nél. Ez egy kétüléses sportkocsi volt, amit az akkoriban annyira divatos állatneves elnevezéssel kereszteltek el, így lett SS Jaguar 100.
Az SS a Swallow Sidecarra, míg a 100 a maximálisan elérhető elméleti 100 mph-es sebességre utalt. A kocsi készült 2663 cm3-es, majd később 3485 cm3-es motorral is. Ez utóbbi típussal még a 100 mph-es sebességet is túl lehetett lépni.
A kocsi a felhasznált technológia újdonságoknak köszönhetően hatalmas siker lett és igazi kultuszautóvá emelte az SS100-ast.
A gyártás a háború kezdetével végetért, de a típus nem tűnt el a süllyesztőben.
A 80-as évektől kezdve néhány gyártó elkezdte a replikák gyártását, így a Birchfield Motor Company, a Steadman Motor Company, a Suffolk Sportscars és a Finch Motor Company is készített a mai igényeknek megfelelő SS100-as kocsikat.

A Matchbox persze az eredeti típust hozta el a gyerekeknek. Ahogy említettem a kisautót nem gyártották túlságosan sokáig. A gyártás még Angliában indult 1982-ben, majd 1983-tól Makaóban folytatódott 1986-ig. A kisautó még egyszer visszatért a Matchbox kínálatába, mégpedig 1991-ben egy Thaiföldön gyártott modell formájában.
A játékot a Matchbox lehajtott tetővel álmodta meg a gyerekek számára.
A karosszéria fémből készült, az alváz azonban a modern korhoz igazodva itt már műanyagból került legyártásra.

A karosszéria színe az adott időszakra jellemző módon változott. Az angol és az első Makaóban készült változat is egyszerű piros festéssel várta a gyerekeket, azonban a későbbiekben megjelent a kék-ezüst és a zöld-bordó változat is.
A karosszérián az apró részletekre is figyelmet fordítottak, így a hűtőrács, az első lámpák krómozást kaptak, az ablakkeret pedig szürke műanyagból került kialakításra. 
Ezen kívül is figyeltek a karosszéria részletességére, így a motorháztető hűtőrácsai vagy a hátul elhelyezett pótkerék is kidolgozásra került.
A belső tér fehér műanyagból lett kialakítva. Nincs túlbonyolítva a dolog, hiszen csak két üléssel és a kormánykerékkel találkozhattak a gyerekek.
Ahogy említettem az alváz műanyagból készült és a Matchboxra jellemző módon nincsenek nagyon kialakítva a részletek rajta, ellenben a szokásos gyártóra és típusra utaló feliratokkal azért találkozhattunk.

A kerekek a 80-as évek végére jellemző szélességűek és mintázatúak. Rugózás itt sincs, ami annyira nem is érdekes, ellenben a kocsi rendkívül szépen gurul.
A hozzám került változat kiváló állapotban maradt meg. Kopás nem nagyon van rajta és ez még érdekessebbé teszi a játékot. Ráadásként még az eredeti doboza is megmaradt a játéknak, ami már az világoskék 'ablakos' változat, így a gyerekek azonnal tudhatták mit kapnak ajándékba.

Reményeim szerint ezt a kocsit is láthatjátok majd a gyűjteményben, amíg azonban nem tudom bemutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6517861117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása