Matchbox Refuse Truck
2022. június 14. írta: ToyaHSW

Matchbox Refuse Truck

refusetruck_1.JPG

A mai napon ismét egy régi Matchbox kisautót mutatok be nektek. Ezúttal a választásom az 1979-ben megjelent és egészen 2006-ig gyártásban tartott Refuse Truckra esett.
Ez egy igazán érdekes kisautó komoly múlttal,így azt gondolom érdemes lehet megismerkednetek a játékkal.

Ahogy már a bevezetőben említette a Refuse Truckot mutatom ma be nektek, ami lényegében egy egyszerű kukásautó. A gyártás 1979-ben indult Angliában, de az évek alatt a szokásos módon a gyártás idővel átkerült Kínába, Makaóba és Thaiföldre.
Érdekességként megemlítem, hogy Makaóban összesen 1 éven át készült játék, a gyártás zömében Kínában zajlott.

Az évek alatt sok változata készült a teherautónak, ami annyit jelent hogy eltérő konténerrel, eltérő színekben juthattak hozzá a gyerekek a kisautóhoz.
Az Angliában készült változatok bordó, sötétkék és világoskék teherautóval és sárga és narancsssárga felépítménnyel készültek, a csomagolás pedig a mindenki által nagyon jól ismert zárt kartondoboz volt.
1984-ben került át a gyártás Kínába és Makaóba. Ekkor készült a hozzám került fehér-kék változat is. A teherautók felépítményén lehetett látni matricákat is, amelyek időnként szintén változtak. A 84-es változat a Metro D.P.W 66-os matricát kapta meg, de a későbbi változatokon feltűnt a State City, a Refuse Disposal vagy a City of Cleveland, OHIO felirat is.

A Matchbox játékokra jellemzően a jármű itt is fémből készült, míg a felépítményt műanyagból gyártották le. A felépítmény egy igazán érdekes része a játéknak, amiről a későbbiekben ejtek majd pár szót.
A teherautón nincs márkajelzés, így lényegében bármelyik 80-as években készült teherautóhoz lehet hasonlítani az autót. A színe fehér, a részletek viszonylag gondosan ki lettek dolgozva, az ajtókon a kilincs, a rendszámtábla, a lámpák, mind-mind felfedezhetőek a járművön.
A hűtőrács az alvázhoz kapcsolódik és ennek megfelelően fém színű.
Az alváz itt fémből készült és ez a gyártás egész ideje alatt így is maradt. A fémszínű alvázon nincsenek részletek kidolgozva, viszont a Matchbox kisautókra annyira jellemző feliratokkal azért találkozhattak itt is a gyerekek.
A futóműben sem találkozni semmi extrával és különlegessel. A klasszikus 80-as években használt kerekeket kapta meg a teherautó a megszokott krómfestékes dekorációval.

A felépítmény ahogy említettem műanyagból készült. A hozzám került változaton kék színű ez az alkatrész, de a későbbiekben zöld, fehér, szürke, kék, citromsárga és narancsssárga felépítménnyel is megvásárolható volt a Refuse Truck.
A felépítmény több részből állt. A fő részt maga a tárolótartály adta ki, de ezen kívül egy hátfalat is kapott ez a tartály. Amiért a hátfalat külön megemlítettem annak az az oka, hogy ez a hátfal felnyitható volt.
A felnyitáshoz egy kart kellett elmozdítani a tartály alsó részén, amire akár játék közben is lehetőségük nyílt a gyerekeknek ennek a megoldásnak köszönhetően pedig még élethűbbé vált a szemétszállító teherautó.

A hozzám került változat igazán szép állapotban maradt meg. Vannak rajta festés kopások, de a matricázás és a felépítmény is épségben maradt meg.
A doboza is teljesen jó állapotban vészelte át az eltelt éveket, ennek köszönhetően pedig Ti is majd ebben a kiváló állapotban találkozhattok a kisautóval.
Amíg azonban nincs lehetőségem személyesen megmutatni nektek ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4917858133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mpapa 2022.06.15. 23:25:00

Ez egy Berliet R fülke, a fülke formájáról és a homlokfalon a hűtőrács feletti 3 vízszintes csíkról lehet felismerni. Később Renault néven is futott (mivel a Berliet és a Renault teherautó gyártó cége összeolvadt).
De a Ford Transcontinental is ezt a fülkét használta (ők is a Renault-tól vásárolták.
süti beállítások módosítása