Matchbox Citroen 15 CV
2022. június 09. írta: ToyaHSW

Matchbox Citroen 15 CV

citroen15_1.JPG

Ismét egy érdekes és különleges Matchbox kisautót hoztam nektek bemutatásra. Ezúttal az 1983 és 1986 között gyártott Citroen 15 CV-vel ismerkedhettek meg.
A Matchbox kisautók mindig nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében. A Lesney persze ezt bőven ki is használta, hiszen különböző méretarányokban és sorozatokban is készítette ezeket a kisautókat.
Most a leggyakoribb 1:66-os méretarányban készült Citroen 15 CV-t mutatom  be nektek.

A Matchbox kisautók sorozatában általában a korra leginkább jellemző autókkal lehetett találkozni, amelyek között természetesen a különleges sportkocsik voltak a legnépszerűbbek a gyerekek körében.
Azért készültek érdekes és különleges darabok is, amelyek között gyakran lehetett találkozni régi autókkal is. Ebbe a sorba tartozott a Citroen 15 CV is.

A Citroen 15-öt 1934 és 1957 között gyártotta a francia autógyár és korának legnépszerűbb típusának számított. Ezt annak köszönhette, hogy elsőkerék hajtással készült, abban az időben nagyon korszerűnek számító futóművet kapott és a könnyű súlyának köszönhetően viszonylag nagy sebesség elérésére volt képes.
A kocsi az évek alatt csak minimálisan változott 
1952-ben elkészült a nagyobb csomagtartóval rendelkező változat, ami a CV jelölést is megkapta. A CV a legnagyobb hengerűrtartalmú 2867 cm3-es motorra utalt.
Ezt a változatot készítette el a Matchbox a gyerekeknek.

A kisautó a gyártás elején Angliában készült, de az utolsó évre átkerült a gyártás Makaóba.
Az évek alatt nagyon keveset változott a kocsi külseje. 1983-tól 1985-ig fekete színben gyártották a kisautót, majd ezt követően piacra került a sötétkék változata is.
A belső tér tekintetében világosszürke és piros belsőtérrel rendelkező változatok készültek.
Az alváz minden esetben műanyagból készült és króm színben pompázik. Az alvázhoz kapcsolódnak a lökhárítók és a hűtőmaszk a lámpákkal - természetesen ezek is króm színt kaptak.
Az alvázon néhány részlet ki lett dolgozva, de ezen kívül a szokásos feliratokkal találkozhattak a gyerekek.
Az alvázat és a karosszériát a Matchboxra jellemző szegecseléses megoldás fogja össze.
A futómű a szokásos, sajnos rugózással itt sem lehet találkozni. A kerekek a 80-as években Matchbox által használt kerekek, amelyeknél a díszítés krómozással lett jelölve.

A hozzám került változat a kék celofános dobozban érkezett, ami lehetőséget biztosított a szülők és a gyerekek számára, hogy már vásárlás előtt megnézhessék az autót.
A doboz sajnos kicsit viseletes, de a kisautó kifejezetten szép állapotban maradt meg.

Remélem a többi kisautóval ezt a Citroent is betudom majd mutatni nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9317849879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása