Matchbox 1921 Ford Model T
2022. május 10. írta: ToyaHSW

Matchbox 1921 Ford Model T

fordt1921_1.JPG

A mai napra ismét egy Matchbox kisautót hoztam nektek, amiről információkat kutatva engem is meglepett néhány részlet.
Ez a kocsi az 1921-es Ford Model T és annak is a furgon változata.

Elsőre azt gondoltam, hogy ezt a típust már legalább a 60-as évektől kezdve gyártja a Lesney, de legnagyobb meglepetésemre csak 1990-ben került be a kínálatba ez a típus.
A játékautó már abból az időből származik, amikor a gyártás nem Angliában zajlott. Ennek megfelelően az 1921-es Ford Model T gyártása Makaóban és Kínában zajlott.
A gyártás 1990-től egészen 2005-ig tartott, ami idő alatt a játéknak számtalan változata megjelent.

Az első széria krémszínű-kék kombinációból állt, majd ezt követte a hozzám is került sárga-piros-kék színekből álló kisautó. Az évek alatt még készült világoskék-fekete, piros-fekete, zöld-fekete, barna-fekete, kék-fehér, narancssárga-citromsárga-ezüst és sötétkék-fekete-piros kombinációban is.
Mivel egy kisteherautóról van szó, így a dekorálásra is kiváló lehetősége nyílt a gyártónak. Ennek köszönhetően minden színkombináció újabb feliratot is hozott az autókra. 
Ennek köszönhetően feltűnt a járműveken a Good Year, a Ford Motor Company, a Kellog's és még számtalan felirat.

A hozzám került játék a Bird's Custard Powder feliratot kapta meg.  A jármű ahogy már említettem piros-sárga-kék színkombinációból állt.
A tető kapta a piros színt, a karosszéria a sárgát, míg az alvázhoz tartozó részek kék színben pompáznak.
A felépítmény a játéknál fémből készült, de az alvázat műanyagból gyártották. Bár adta volna magát a lehetőség a nyitható ajtókra (legalább hátul), ezt a ziccert kihagyta sajnálatos módon a gyártó.
A karosszérián különösen jól mutat a krómozott hűtőrács. Persze a szélvédőt sem felejtették el, ennek köszönhetően a kocsin legalább egy első ablakkal találkozhattak a gyerekek, ami természetesen plexiből készült.
Az alváz érdekesen kidolgozott, mivel a sárvédők is a részét képezik. Bár műanyagból készült, de mégis egészen igényes munka amin sem sorjával, sem hibával nem lehet találkozni.
Az alváz alsó részén nincsenek kidolgozott részletek, viszont a Matchbox játékokra annyira jellemző feliratokkal itt is találkozhattok.
Amiről még mindenképpen érdemes szót ejteni azok a kerekek. A kerekek nagyon jól sikerültek és hűen adják vissza a 20-as évek autóra jellemző küllős és rendkívül vékony abroncsokat.
Rugózás nincs a futóműnél, de itt valahogy nem is igazán hiányzik. A kocsi viszont remekül gurul. bár keményebb felületen gurítva egy kicsit hangos.

A játék már abból a korból származik amikor a Matchbox kisautókat a megszokott doboz helyett bliszterben lehetett megvásárolni.
Érdekesség, hogy ennek a játéknak még a blisztere is megmaradt kiváló állapotban. A kocsi is különösen jól néz ki, különösen annak fényében hogy egy 30 éves játékról van szó.

Látszik, hogy a tulajdonosa nagy becsben tartotta a kisautót és én is igyekszem vigyázni majd rá. Persze ettől függetlenül láthatjátok majd a múzeumban, de amíg nem tudom megmutatni nektek a kisautót addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4617828529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2022.05.12. 20:44:19

"A játék már abból a korból származik amikor a Matchbox kisautókat a megszokott doboz helyett bliszterben lehetett megvásárolni."
Ugyanez a kivitel elérhető volt sárga papír dobozban és kék (mint a blister) ablakos dobozban is.

ToyaHSW 2022.05.12. 20:49:25

@mbx porsche: Köszi az infót! Ezt nem tudtam eddig.
süti beállítások módosítása