Matchbox The Londoner
2022. április 28. írta: ToyaHSW

Matchbox The Londoner

londoner_1.JPG

Az elmúlt időszakban elég sok kisautót mutattam be nektek az oldalon és ma ezt a sorozatot igyekszem folytatni. A Lesney cég által gyártott Matchbox kisautók kínálatában számos angliában népszerű típus volt megtalálható.
Ezek feltüntek a MOY sorozatban, de a sima egyszerű kisautó között is megtalálhatóak voltak.
Elég furcsa lett volna, ha a londoni utcaképhez tartozó emeletes busz kimaradt volna a cég kínálatából. Természetesen nem maradt ki és The Londoner néven került a boltok polcaira.

A kisautó persze egy valódi busz alapján készült. A Daimler által gyártott Fleetline szolgált alapul az elkészítés során, ami lényegében a 60-as évektől kezdve folyamatosan jelen volt a londoni utcákon.
A busszal kapcsolatos technikai adatoktól megkíméllek ezúttal benneteket, helyette inkább a játékkal foglalkozom.

A The Londoner 1972-ben debütált és a gyártás egészen 1981-ig folytatódott. Ez persze nem véletlen, hiszen egy igazi klasszikus járműről volt szó, amit mindenki nagyon jól ismert és szeretett is.
A Londoner elsőként persze a klasszikus piros színben készült el és évekig csak így lehetett megvásárolni. Ebben az időben a Lesney csak a buszok oldalán található matricákat cserélte szorgalmasan, amelyek elég változatosak volt. A A Swing London matricán kívül idővel megjelent a buszokon a Berger Paints, az ESSO, a Matchbox 1953-78 matrica is, de készült a hozzám került Laker SkyTrain felirattal is a játék.
Idővel aztán új színek is bekerültek a sorozatba, így a piroson kívül a busz létezett fehér, ezüst, világoskék, sötétkék, sárga és érdekes módon fekete színben is.
Az alváz az első időkben még fémből készült, de még az angliai gyártás ideje alatt feltűntek a műanyag alvázos Londoner buszok is.

A karosszéria meglehetősen egyszerű vonalvezetésű, hiszen csak egy téglalap lényegében különböző méretű résekkel. A karosszéria két részből áll. Az alsó részhez viszonylag egyszerű pattintásos módszerrel kapcsolódik az emelet rész.  Erre a megoldásra azért volt szükség mert csak így nyílt lehetőség az utastér kidolgozására mind a két szinten.
Az utastér műanyagból készült és fehér színt kapott. Az üléseken kívül olyan részletek is ki lettek dolgozva mint a kormány vagy az emeleti feljáró. Igényes és aprólékos munka, amiból annak ellenére is nagyon kevés látszik hogy a játék nem kapott műanyagból készült ablakokat.
Az ablaktalan megoldás a 70-es években már nem volt divat a Matchbox kisautóknál, így ennyiben a The Londoner mindenképpen formabontó.

A hozzám került változat már műanyag alvázas, amin azért igyekeztek a megszokott adatokon kívül legalább néhány részletet kidolgozni.
Ha nem is sikerült tökéletesen elkészíteni a busz alját, de legalább az illúzió megvolt a gyerekeknek mivel látszik az üzemanyagtank, a felfüggesztések és még pár apró részlet.
A kerekek a megszokottak és az évek alatt semmit sem változtak. A Matchbox kisautókra jellemző kiváló rugózást itt felesleges is keresni, mivel a futóművek rugózása nulla. Ennek köszönhetően a kocsi egy kicsit hangos ha keményebb felületen gurítjuk és ráadásul a gurulás sem megy igazán jól neki.
Ennek ellenére valószínűleg szívesen tologatták az emeletes buszt a gyerekek a többi Matchbox között. Érdekes kisautó volt ez, ami minden hibája ellenére egészen szerethető darab volt.

A hozzám került változat egészen jó állapotban maradt meg és még az eredeti kartondoboz is megmaradt hozzá, amin csak néhány részletet kellett javítanom.
Most képek segítségével igyekszem bemutatni nektek ezt a játékot, de remélem valamikor személyesen is megmutathatom majd nektek ezt a kisautót.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6917819263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása