Matchbox Chevy Pro Stocker
2022. április 19. írta: ToyaHSW

Matchbox Chevy Pro Stocker

chevyprostock_1.JPG

Folytatom a régi kisautós sorozatot, amelynek keretében ismét egy régi Matchbox kisautót mutatok be nektek. Ez a kisautó is a 80-as években készült és egészen 1990-ig gyártásban volt.
Ezen idő alatt persze több átalakításon is átesett a ma bemutatkozó Chevy Pro Stocker.

A Chevy Pro Stocker a Vantastic helyett került be a Matchbox kínálatába. Az első változatot követően a kisautó átalakult. Ebben szerepet játszott a tulajdonos váltás és az is, hogy a gyártás Angliából átkerült Makaóra.
Kisautó egy amerikai Nascar versenysorozatban induló Chevy alapján lett elkészítve, ennek köszönhetően szinte évről-évre megújult dekorációval jelent meg a kocsi.

Az 1981-es változat került hozzám és abból is a ritkábbik változat. Igen, ugyanis abban az évben rögtön két változatát is elkészítették a Chevy Pro Stockernek. A karosszéria fehér színt kapott, amire a tamponálással a 34-es rajtszám és Lightning feliratot tartalmazó verseny festés került.
A 81-es két változata közötti eltérést az alváznál kell keresni, ugyanis a kocsi készült festetlen és piros alvázzal is. Ez utóbbi számít a ritkábbnak.

Ahogy említettem az évek múlásával folyamatosan változott az autó, amit leginkább a festés változásán lehetett tetten érni. 1983-ben sárga autó Chevy felirattal, 1984-85-ben fehér autó Pepsi Challenger reklámmal, 1986-ban 7UP reklámmal érkezett egy változat, de ebben az évben a Halley üstökösnek szentelt változattal is lehetett találkozni, majd 1987-től 355 CID-Big Daddy feliratokkal készült változattal találkozhattak a gyerekek.
A hozzám került játékon látszik, hogy sokat használták.
Ennek köszönhetően az amúgy sem túl jó minőségű feliratok és dekorációk lényegében eltűntek majdnem teljesen a karosszériáról. Persze ez igazából annyira nem is érdekes, hiszen az alapfestés ennek ellenére szép.
A kocsi belsejére csak korlátozottan lehet rálátni. Ennek az az oka, hogy az ablakok nem igazán nyújtanak tökéletes betekintést az utastérbe. Az első ablak átlátszó, az egyik oldalsó ablakon védőháló kapott helyet, míg a hátsó ablak el lett homályosítva.
A belső tér azért ki lett dolgozva és piros színt kapott. Bizonyos években fekete belsővel is készült a játék, de jellemzőbb volt a piros utastér.

Az alváz ahogy említettem ebben az évben festetlen és piros színben is készült. A Matchbox kisautókra jellemzően a részletek nincsenek kidolgozva a kisautó alján, ellenben minden fontos adat leolvasható a játék aljáról.
Érdekessége az alváznak a Nascar versenysorozatra jellemző oldalra kivezetett kipufogók, amit a Matchbox is igyekezett alkalmazni ennél az autónál.
Amiről még szót kell ejteni az a futómű. Az évek múlásával a kerekek is folyamatosan változtak. A 1986-ban volt egy nagyobb változás a kerekeknél, majd pedig 1987-ben más az úgynevezett Laser Wheellel is megvásárolható volt a kisautó.
A futómű amúgy egészen különlegesen jó. Elképesztő a kocsi rugózása, amit igazából csak akkor érezhettek ha a kezetekbe vesztek egy ilyen kisautót.
Ezzel a kocsival a gyerekek számára öröm volt a játék az biztos. A kocsi rendkívül jól gurult és igazán látványosan is nézett ki.

A hozzám került változat egy kicsit kopott, de legalább még a kemény kartondobozzal került hozzám - igaz ezen néhány javítást kellett eszközölni.
A kisautót a többi hasonló játékkal együtt remélem sikerül majd bemutatni nektek, de addig megosztom veletek a megszokott fényképeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4417810665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2022.05.02. 11:46:39

Arik. Azt hiszem, mindegyik altalad bemutatott modellel talalkoztam gyerekkoromban, par sajat tulajdoban volt.
Letezett egy gyonyoru Alfa Rome Julietta (azt hiszem) modell, aminek a csodalatos felnijein leszedheto gumigyuruk voltak gumik. Minden eltunt mar regen. De az a korai Matchbox volt az egyik legszebb, es szepen kidolgozott darabom.
süti beállítások módosítása