Pótold a kisautód dobozát!
2022. április 05. írta: ToyaHSW

Pótold a kisautód dobozát!

matchboxdoboz_4.JPG

Számtalanszor előfordul, hogy úgy kerül a gyűjteménybe nálam kisautó, hogy annak hiányzik az eredeti doboza. Általában ez annyira nem nagy probléma, hiszen a megfelelő tárolás eredeti doboz nélkül is megoldható, de már bujkált bennem a kisördög, hogy egyszer el kellene készíteni egy eredeti doboz másolatát.

Szerencsére ez nem egy annyira bonyolult művelet, így azt gondoltam mindenképpen megosztom veletek az elkészítés módját. Biztosan lehet másképp is csinálni, de nekem elsőre ez a megoldás tűnt a legésszerűbbnek.
Első lépés, hogy a játéknak a dobozára rá kell keresni.
Szerencsére van egy tényleg kiváló oldal, ahol a régi Matchbox játékok dobozait megtalálhatjátok bescannelve. Erre az oldalra nektek is érdemes lesz ellátogatni, amit ide kattintva tehettek meg.

Ha rátaláltatok a dobozra, akkor azt mentsétek le a saját gépetekre és innentől kezdve már csak egy jó rajzolóprogramra és egy nyomtatóra van szükségetek.
Elsőnek érdemes egy próba nyomtatást végezni, amiből nagyjából kiderülhet hogy a bescannelt kép mennyivel is nagyobb mint a kisautó. Általában markánsak az eltérések, de a Lesney a gyártás során ügyelt arra hogy a dobozba ne nagyon mozogjanak a játékot, így a doboz méreteit is ennek megfelelően érdemes beállítani egy kis átméretezéssel.
Az átméretezés után ismét érdemes egy próbanyomtatást végezni, ami remélhetőleg már megfelelő eredménnyel zárul majd.
Következhet az éles nyomtatás. Itt az első kérdés a papír vastagsága. Elég egyértelmű, hogy sima nyomtatópapírra vagy vékonyabb kartonpapírra felesleges nyomtatni, ugyanis a doboznak nem lesz megfelelő tartása.
Szerencsére nekem van itthon békebeli kartonlapom, ami vastagabb mint az átlagos rajzlap így én ezt használom a dobozok elkészítésénél. Valószínűleg a papírboltokban kapható A4-es rajzlap is megfelel majd erre a célra, de ezt én eddig még nem próbáltam.
A korhűség érdekében mindenképpen érdemes félfamentes rajzlapot vásárolni a nyomtatáshoz.
És akkor a nyomtatás. Érdemes fotó minőségben dolgozni a nyomtatás során, ekkor a nyomtató bár lassabban, de sokkal szebben dolgozik majd.
Igazából, hogy tintasugaras vagy színes lézernyomtatóval dolgoztok teljesen mindegy. Amihez hozzáfértek és amivel nyomtatni tudtok, azt használjátok, mindössze a minőséget igyekezzetek a legjobbra állítani.

A nyomtatás után következhet a kivágás, amit ugye gyerekként elég sokat gyakoroltunk, így ezzel a művelettel szerintem senkinek sem gyűlhet meg a baja. Miután szépen kivágtuk a doboz formáját érdemes egy tapétázókéssel a hajlítási éleket egy kicsit meghúzni.
Ha így tesztek, akkor a lapok hajlításánál szép éleket kaptok majd. A kivágásnál figyeljetek arra, hogy a ragasztáshoz hagyjatok az oldalakon füleket amelyekre majd a ragasztót tudjátok kenni.
Ha meghúztátok az éleket, akkor érdemes még ragasztó nélkül összeállítani a dobozt. Így még a hibákra időben fény derülhet, ami nem egy hátrány.
Ha nincs hiba vagy ha kijavítottátok azt, akkor jöhet a ragasztás. Erre a célra lényegében bármelyik papírragasztó megfelel, aminek a száradása után máris végleges formába hajtogathatjátok a dobozt.

És ezzel lényegében el is készült az eredetihez erőteljesen hasonlító Matchbox doboz, amit fillérekből magatok állítottatok elő.
Ha nincs kedvetek ilyesmivel vesződni, akkor a neten számtalan helyen találhattok olyan oldalt ahol repro dobozokat árulnak. Az ilyen dobozok ára általában elég magas, így ha csak magatoknak készítetek eredetihez hasonló tárolódobozokat, akkor a DIY is tökéletesen megfelel a célnak.

Remélem tudtam segíteni nektek ezzel a kis írással és belevágtok Ti is egy-egy doboz otthoni elkészítésébe.
A munkáitokat kommentben megoszthatjátok velem és a többi olvasóval.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3717796383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása