Matchbox Fork Lift Truck No.15
2022. április 02. írta: ToyaHSW

Matchbox Fork Lift Truck No.15

matchboxflt_1.JPG

Az utóbbi napokban egy kicsit hanyagoltam a kisautókat, de ma hoztam nektek egy újabb érdekes darabot. Ezúttal ismét a Matchbox vonalon mozgok, de ezúttal nem egy szuper sportkocsit, hanem egy munkagépet mutatok be nektek.
A kisautók gyártói nagyon hamar felfedezték, hogy a különböző autók mellett a munkagépekkel is előszeretettel játszanak a gyerekek. Ennek köszönhetően szinte az összes gyártó kínálatában feltűntek a különböző járművek. Elsőként a daruskocsik, a dömperek, a markolók és a dózerek, majd később más járművek is. Ilyen volt többek között az 1972-ben Matchbox által kiadott Fork Lift Truck is, ami lényegében egy egyszerű targonca volt.
A Fork Lift Truck No.15-ös számú játék 1972-ben került be a Matchbox kínálatában és számtalan különböző változatban készült a gyártási ideje alatt, ami egy rövid megszakítással egészen 1984-ig tartott.

Ami a legfontosabb, hogy alapból két változatban készült a targonca. Az egyik egy teljesen nyitott változat volt, a másik változat viszont megkapta a targoncákra annyira jellemző bukókeretet is.
A játék érdekessége volt, hogy az emelővilla funkciói tökéletesen működtek, így a villa emelésére és billentésére is lehetőség nyílt a gyerekek számára.
A játék ezen kívül leginkább a színekben tért el egymástól. A bukókeret nélküli változat jellemzően piros színnel várta a gyerekeket, míg a bukókeretes változat a narancssárga szín volt a jellemző.
Ezen kívül az emelővilla és annak részletei is változtak a gyártás ideje alatt.

De térjünk át magára a járműre. A kidolgozás alapvetően nagyon igényes. Igazán látszik, hogy figyeltek a részletekre a tervezés során és ennek köszönhetően a játék tökéletesen hozza a manapság is látható targoncák vonalait. A színválasztásnak köszönhetően a hasonlóság különösen erős a STILL gyártmányokkal - vagyis engem leginkább erre a márkára emlékeztetett.
A Matchbox itt már bátran használta a műanyagot a játék kidolgozása során, így a felépítmény és a villa bizonyos részeit ebből az anyagból készítették el. A védőtető (vagy bukókeret) műanyagból készült és a villatartó és az emelővilla is fekete műanyagból lett megformázva.
A védőtető egészen lenyúlik a fém karosszéria elejére és végére, így lehetőség volt kialakítani rajta olyan részeket mint elől a műszerfal, hátul pedig a kipufogó.
Az emelőállvány azonban már fémből készült és nem kapott festést ezen a változaton. Ez egy fontos része a játéknak, ugyanis az emelővilla ebben a részben mozog, valamint ez a szerkezeti elem billenthető előre vagy hátra, ami a targoncák egyik jellemzője.
A karosszéria szépen kidolgozott és a targoncákra jellemző apró részletek is felfedezhetőek rajta. Dekoráció gyanánt a jármű kapott a két oldalára egy-egy HI-LIFT matricát is.
Az alváz szintén fémből készült és az idő múlásával folyamatosan változott ez a részlet is. A legszebb szerintem a fém színű változat, de készült festett alvázzal is a játék (fekete és kék).
Az alvázon csak a szokásos adatokat lehet megtalálni, amit a Matchbox játékoknál megszokhattunk.

A futómű egy érdekes része a játéknak, ugyanis itt a targoncákra jellemző módon a kerekek eltérő méretűek elől és hátul. Ez kifejezetten jól is áll ennek a játéknak.
A Superfast sorozatra jellemző kerekeket kapjuk itt is, de az évek múlásával a felnik itt is változtak, ez nagyon jó támpontot jelenthet a játék korának pontos meghatározásakor.

Szerintem ez is egy igazán klassz kis jármű, amivel szerintem gyerekként is öröm volt anno játszani. Nekem sajnos nem volt meg ez a klassz darab, de ennek ellenére szerintem sok gyereknek örömet szerzett a Fork Lift Truck.
A hozzám került változat igazán szép állapotban maradt meg, ami azért nem kis dolog. A játéknak még a doboza is megmaradt - igaz nem tökéletes állapotban.
Persze ezt a játékot is láthatjátok majd, ha úgy alakul, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8317795815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása