Matchbox MB-69 Armored Truck
2022. március 29. írta: ToyaHSW

Matchbox MB-69 Armored Truck

armoredtruck_1.JPG

Folytatom a hozzám érkezett kisautók bemutatását nektek, amelyek sorában ma ismét egy Matchbox kisautót szeretnék megismertetni veletek.
A választásom ezúttal a MB-69-es számot viselő Armored Truckra esett, ami szerintem alapvetően egy rendkívül jól kinéző kisautó, amit a hibái ellenére is igazán lehet szeretni. Hibákban pedig ennél a játéknál akad néhány darab - de erről majd később :)

A páncélozott szállítóautók az USA-ban általában elég gyakori jelenségnek számítanak és már a 70-es években is hozzátartoztak az utcaképhez.
Ennek köszönhetően a Matchbox is elkészítette a saját változatot a páncélozott pénzszállítóból, ami persze több változatban is elkészült. A kisautó 1979-ben debütált és 1982-ig volt az első változata gyártásban, de a későbbiekben modernebb változatban még találkozhattak hasonló autókkal a gyerekek a gyártó kínálatában.

Ahogy említettem a kisautó több változatban is készült, azonban ezek a játékok festésben vagy feliratban tértek el általában egymástól, a felépítés minden esetben azonos volt.
A kocsi fém karosszériával és alvázzal várta a gyerekeket, azonban a tető itt műanyagból készült. Ez sok játéknál probléma forrása is lett, ugyanis a műanyag tető gyakran elrepedt vagy eltörött.
A karosszéria piros színt kapott, azonban a német piacon egy zöld változat is elterjedt.
A kocsik kaptak tamponált feliratokat is, amelyek a leggyengébb pontjának számítanak a játéknak, mivel rendkívül könnyen lekopnak. Lényegében a hozzám került játékkal szerintem egy cm-t nem játszottak, de a feliratok már kopnak a páncélautóról.
A piros kocsin a Wells Fargo felirat volt olvasható, de a különböző években más-más formában készültek ezek a kisautók. Volt olyan év amikor átlátszó ablakokkal és feliratok nélküli változattal is találkozhattak a gyerekek, de a jellemző a kék ablakos változat volt a Wells Fargo felirattal. Az első sárvédőn változhatott a felirat, ami 732-2031 vagy QZ-2031 lehetett.
A német piacra készült zöld változat Dresdner Bank felirattal került a dobozba.

Az alváz fémből készült és a szokásos szegecseléses megoldással volt összekapcsolva a karosszériával. Az alváz szokatlan módon teljesen sima volt, amit csak a feliratok törtek meg és a szokásos adatokat lehetett leolvasni róla.
A futómű is a szokásos, bár más Matchbox játékokkal ellentétben nem volt igazán jó rugózása az Armored Trucknak. A kerekek itt is műanyagból készültek és a szokásos Matchboxra jellemző megoldásokat vonultatta fel.
A játék a 70-es évek legvégén került a boltokba és ekkor még kartondobozba csomagolva várták a gyerekeket a Matchbox kisautók.
Ebben az esetben is így volt ez, amiről majd igyekszem fotókat is mutatni nektek.

Az autó amúgy tényleg gyönyörű állapotban maradt meg. Hasonló kisautót persze Ti is beszerezhettek egészen kedvező áron a hazai vagy külföldi aukciós oldalakon.
Ha gyűjtitek a kisautókat, akkor mindenképpen érdemes egy szebb állapotú Armored Truckot is beszereznetek, amivel a gyűjteményeteket tudjátok bővíteni. Egy több mint 40 éves játékról van szó, amit jó lenne megőrizni az utókor számára.
A múzeumban biztosan találkozhattok majd ezzel a kinccsel is, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2317792683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása