Magyar városok memóriajáték
2022. február 22. írta: ToyaHSW

Magyar városok memóriajáték

varosokmemoria_1.JPG

A hazai játékgyártás számtalan érdekes és különleges játékkal kedveskedett a gyerekeknek és felnőtteknek, amelyek a szórakozáson kívül az ismeretterjesztés feladatát is magukra vállalták.
Elég ha csak a különböző kresz játékokra vagy a műveltségi kártyajátékokra gondoltok. Ezt a vonalat erősítette a Magyar városok nevet viselő memóriajáték is.

A játékot a Képzőművészeti Kiadó készítette, akiknek többek között számtalan 80-as években készült puzzle játékot is köszönhettünk.
A Magyar városok memóriajáték segítségével egy kicsit jobban megismerhették a gyerekek a hazánk városait és azok legismertebb nevezetességeit.

A memóriajáték viszonylag egyszerű szabályokkal várta a játékosokat, akik akár nyolcan is lehettek. A játék fényképes kártyákból állt, amelyeken egy-egy nevezetesség volt látható. A kártyákat lefordítva kellett az asztalra helyezni, ahonnan sorban haladva a játékosok két kártyát fordíthattak fel.
Ha a két kártya egyezett, akkor azt magukhoz vehették és újabb két kártyát fordíthattak fel. Ha valaki nem talált párt a fordítás során, akkor az utána következő játékos fordíthatott fel két lapot.
A játékot az nyerte akinél a parti végén a legtöbb pár volt megtalálható.

Összességében a játékhoz tényleg szükség volt extra jó figyelemre, koncentrációra és memóriára. Ha belegondoltok nem csak azt kellett tudni, hogy ki mit fordított fel, hanem azt is hogy honnan emelte fel a kártyát, ez pedig azért elég nehéz feladat volt különösen a gyerekek számára.

A játék amúgy nem egy eszeveszettül költségesen előállított darab. A doboz papírból van, ahogy a belül található lapok is kemény kartonból készültek.
A legnagyobb költség a nyomdai munka lehetett, mivel igényesen és felismerhetően kellett a 6x6 cm-es lapokra rányomtatni a fényképeket. Ez ebben az esetben sikerült is, ami valószínűleg a Képzőművészeti Kiadó tapasztalatának volt köszönhető.
Összesen 44 pár kártya volt a játékban. Ezek 22/a és 22/b-ig voltak jelölve. Értelemszerűen kevés játékosnál elég volt az 'a' jelű csomag használata, míg sok játékos esetében érdemes volt mind a két csomagot bevetni.

A játék egészen szép állapotban maradt meg. Néhány lap hiányzik a csomagból, ami ennyi év távlatából egyáltalán nem meglepő. Elképzelhető, hogy ezeket a hiányzó lapokat majd pótolom egyszer, de az is lehet hogy megmarad a játék ebben a formában.
A doboz mára kicsit viseletes lett, de a lapok alapvetően szépek és keveset használt benyomást kelt a játék.
Ez annak is köszönhető valószínűleg, hogy ez egy társasjáték volt, ami a gyerekeket nem feltétlenül érdekelte. Mi sokkal szívesebben autóskártyáztunk vagy társasoztunk, de szerintem sokan voltak még így vele.
Ennek is köszönhető, hogy most a gyűjteménybe egy ilyen szép állapotú játék kerülhetett.
Amint lehetőségem nyílik majd rá, akkor megmutatom nektek is ezt a régi magyar játék, azonban most következzen a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7917739492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farkasxmen 2022.06.30. 16:13:38

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy ma jutottam hozzá ehhez a játékhoz, viszont sajnos úgy néz ki, hogy hiányosan. A 6/A kártyának a kinézetét szeretném elkérni, ha lehet, illetve szeretném kideríteni, hogy körübelül mikori kiadású lehet a játék?

Válaszát előre is köszönöm!

Farkas

ToyaHSW 2022.07.09. 17:54:09

@farkasxmen: drive.google.com/file/d/1cbi3NfherzvvpH4c0n3eRUSuJQGpQZim/view?usp=sharing

Itt a 6A kártya.
Pontos dátumot nem tudok mondani, de a 80-as évek elejére tenném a játékot.

Zeanyu 2024.03.17. 09:56:52

@farkasxmen: Kedves Farkas, lehetne képet kérni a kártyalapokról? Régen nekem is megvolt, feleleveníteném. Köszönöm!
süti beállítások módosítása