Matchbox Tűzoltó járművek
2022. február 10. írta: ToyaHSW

Matchbox Tűzoltó járművek

matchbox_fd_1.JPG

A Matchbox név lényegében a gyerekkorunk fontos részét képezte. Ezzel így voltak a tőlünk idősebbek és a tőlünk fiatalabbak is, hiszen a játékgyártó termékeivel szinte mindenki találkozott vagy találkozik mind a mai napig.
A cég egészen komoly múltra tekint vissza és ebben a múltban a legfontosabb szerepet a különböző kisautók kapták. Ezekkel játszottunk a legtöbbet gyerekként és ezekkel a kisautókkal töltöttük legszívesebben a szabadidőnket.

A Matchbox cég időről-időre kiadott tematikus kisautókat, amelyeket akár csomagban is megvásárolhattak a szülők a gyerekeiknek.
Így készült többek között rendőrségi, mentős, útépítős, mezőgazdasági és tűzoltós készlet is, amiben a legváltozatosabb járművekkel találkozhattak a gyerekek.
Most olyan kisautókat szeretnék bemutatni nektek, amelyek nem olyan régen kerültek hozzám és a közös témájuk a Tűzoltóság.

A most bemutatott Matchbox járművekkel egy kicsit bajban vagyok, ugyanis a 80-as évek közepén készült Convoy Packek alapján akár egy készletbe is kerülhetett ez a három kisautó, de ilyen készletre sajnos nem akadtam rá.
Persze mindegyik jármű megvásárolható volt külön-külön is, így elképzelhető hogy nem készletben került a tulajdonosához a három játék, hanem egyesével vásárolták meg a szülők. Igazából ez most a bemutató szempontjából teljesen lényegtelen, sokkal fontosabb hogy milyen járművekről is van szó.

A legegyszerűbbel érdemes kezdeni, ami legalább megindokolja hogy miért használtam következetesen a jármű kifejezést. Az első bemutatkozó darab ugyanis egy helikopter lesz.
A Matchbox már nagyon régóta nem csak autókat készített a gyerekeknek, hanem a kínálatban megtalálhatóak voltak a vonatok, a repülőgépek és a helikopterek is.
A helikopter egy tipikus 80-as években készült darab, ami a Convoy Pack több változatában is feltűnik eltérő festéssel. Ebben a változatban fehér-sárga színt kapott a játék, aminek a farokrészén a Fire Dept. felirat olvasható.
A rotor behajtható és a kidolgozásnál figyeltek arra, hogy a farokrotoron kívül még a kipufogó is felkerüljön a megfelelő helyre. Kerék helyett itt talpakkal találkozhattak a gyerekek, ami azt jelentette hogy ezt a játékot nem lehetett gurítani, ezt bizony kézbe fogva kellett reptetni.
Sajnos mivel a játékon a fontosabb elemek műanyagból készültek, így azok gyakran letörtek és elvesztek.

A második bemutatkozó darab már egy tűzoltóautó lesz, amivel szerintem a gyerekek többsége nagyon szívesen játszott. A tűzoltóautó alapjául az Oshkosh speciális teherautója szolgált, amiből a gyerekek egy létrás változatot kaptak a Matchboxtól.
Ez a Matchbox egy igazán népszerű darab lett ugyanis 1984-től kezdve 2006-ig folyamatosan gyártásban volt és érkeztek belőle a különböző festésű változatok.
A hozzám került darab az 1986-os, aminek a legfontosabb ismertetőjegye a fülke oldalán található Fire Dept. matrica volt.
A tűzoltóautó amúgy nagyon szép. A piros szín és a króm elemek együtt nagyon jól mutatnak a kisautón, ami speciális extrakánt még egy felemelhető és kihúzható létrát is kapott.

A harmadik darab amit ma megismerhettek az igazi nagyágyú. Ez pedig nem más mint egy Peterbilt kamion, ami vontatmányként egy hatalmas létrás szerelvényt vontat maga után.
A teherautó nem különösebben érdekes ebben az esetben, hiszen ez a Peterbilt vontató számtalan kamionhoz megérkezett. Ami talán kiemeli a tömegből az itt is a piros szín és a króm használata.
A vontatmány viszont sokkal érdekesebb szerintem. A szerelvény természetesen leakasztható a kamionról, sőt még letalpalásra is lehetőségük volt a gyerekeknek. Erre szükség is volt, mivel itt is egy létra kapta a főszerepet. A létra forgózsámolyos megoldással kapott helyet a szerelvényen és az alapból 16 cm-es hosszát lényegében egy mozdulattal meg is lehetett duplázni, amihez már szükség volt a talpalókra is.
A dekoráció itt is kimerült egy-egy Fire Dept. matráciában és egy számban.

A járművek tényleg gyönyörű állapotban kerültek hozzám, szinte még soha nem játszott velük senki ennek köszönhetően pedig hiánytalanok és abszolút sérülésmentesek is.
Persze ezekkel a játékokkal is találkozhattok majd remélhetőleg, amíg azonban nem tudom megmutatni nektek ezeket a gyönyörű Matchboxokat, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6017381374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ToyaHSW 2022.02.13. 10:10:44

@Sentiero Acesso: Tudom. Sőt a Lesney Products fogalmával is tisztában vagyok. A Matchbox International Ltd. adta ki a Rubik's Clockot is :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2022.02.14. 06:58:25

Toya, ha megengeded pontosítok. Ezzel a festéssel ezek így együtt biztosan nem ugyanabból a szettből jönnek.

A nagy Peterbilt Convoy tűzoltó volt ilyen festéssel szettben, szólóban inkább fehér feliratokkal de úgy emlékszem sárgával is, mint a tiéd. A Convoy sorozatban 1984-ben debütál, de ez a festés később jön, az első a fehér. A Peterbilt vontató igenis izgalmas. 8-) Ebben a kéttengelyes változatban, amin (talán) szivattyú van a fülke mögött, csak tűzoltóautóként, és több tematikus csomagban mint földmunkagépek szállítója szerepelt. Abból a szempontból a legritkább Convoy vontatónak tekinthető, hogy csak ebben a két szerelvény változatban szerepelt.

A kicsi létrás amit találóan Fire Engine (tűzoltóautó) névre kereszteltek, az 1-75 sorból való, MB-18 volt 1988-1990-közt - korábban más kereke volt. Nem esküszöm meg rá, de ezzel a motívummal szerintem nem volt semmilyen csomagban.

A helikopter a legkönnyebben beazonosíthaó, egy 1990-es, reptér tematikájú 3-as pakkból való. Meg kell védjem, azzal szemben amit írtál róla, egy elég masszív darab, puszta kézzel még a farokrotort letörni is nehéz róla, nemhogy a többit. Ha csak nem valamilyen szerszámmal mennek neki, nehéz megrongálni. Én sérültet csak olyat láttam, aminek a gyermekkorú egyértelműen csípőfogóval ment neki, olyan egyenes rajta a vágás.

Bár tudom mire gondolsz, a "Convoy Pack" nem pontos, ha érdekel a téma, akkor van nálunk egy post, ami pont a Convoy környéki összes mindent próbálja elmagyarázni. Iszonyú a katyvasz, de nekem pont ez a kedvenc Matchbox szériám, megpróbáltam rendet tenni. Ha érdekel:
matchboxmemories.blogspot.com/2021/10/a-matchbox-convoy-csaladfa.html

ToyaHSW 2022.07.07. 21:46:27

@Sentiero Acesso: Basszus, elfelejtettem hogy még a kitiltásod előtt is kommmenteltél :D
süti beállítások módosítása