Megaminx kocka
2021. december 18. írta: ToyaHSW

Megaminx kocka

megaminx_2.JPG

A mai napon ismét egy logikai játékot hoztam nektek, amit sokan Rubik Ernőhöz és a kockához kötnek. A hasonlóság persze nem véletlen, de a játéknak ennek ellenére nincs köze Rubik Ernőhöz.
A ma bemutatásra kerülő játék a Megaminx kocka, amit The Magic Dodecahedron vagy a  The Hungarian Supernova néven is ismernek.

A játékot 1982-ben fejlesztették ki, de az első működőképes változatot Cristoph Bandelow készítette, míg a névadás Uwe Mefferhez köthető.
A játék formáját tekintve dodekaéder, ami azt jelenti hogy jóval több oldalból áll mint a hagyományos kocka és ennek megfelelően jóval több kombináció lehetséges és a kirakása is nehezebb feladat mint a hagyományos Bűvös kocka esetében.
Itt minimum 50 forgatás kell a színek megfelelő helyre illesztéséhez, ami jóval több mint a hagyományos kocka esetében és a kombinációk száma is eléri a 1,01 * 1068 értéket.

A játéknak 12 oldala van, így 12 színt kell a megfelelő oldalakon elhelyezni. A Megaminx a kockához hasonlóan fix középső elemekkel rendelkezik, így lényegében az ötszög alakú oldalakat tudjuk szabadon forgatni.
A játék meglehetősen nehéz még azok számára is, akik pillanatok alatt átlátják a Rubik kockát. Itt azért tényleg jóval több gondolkodásra van szükség, így nyugodtan nevezhetjük akár a következő szintnek is a logikai játékok sorában.
Bár a dodekaéder játékok nem lettek annyira sikeresek mint a Rubik kocka, de mégis mind a mai napig megvásárolható különböző bonyolultságú változatokban (Gigaminx, 
Teraminx, Petaminx).

Hozzám a logikai játékos csomagban érkezett meg ez a darab és mivel elég komoly mennyiségű logikai játék van már a gyűjteményben, így azt gondoltam ez a játék is elfér a többi mellett.
Persze alkalomadtán majd Ti is kipróbálhatjátok ezt a hibátlan logikai játékot, de amíg erre nincs lehetőség addig a szokásos fényképekkel igyekezlek kárpótolni benneteket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3816787444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.12.20. 08:22:49

én már annál a golyó benyomkodós hengernél sem láttam az összes színt különbözőnek, persze nem csak ezért nem tudnám kirakni ezt sem
süti beállítások módosítása