Társasjáték a múltból
2021. október 19. írta: ToyaHSW

Társasjáték a múltból

regitarsastabla_1.JPG

Schilling Imrétől számtalan játékot kaptam felajánlásának köszönhetően, amelyek között a már bemutatott játékokon kívül számtalan érdekes, de kissé hiányos játék is megtalálható volt.
Ezek közül mutatok be most nektek egyet, aminek a pontos nevét nem igazán tudom, de a táblája egyszerűen magával ragadt és úgy gondoltam meg kell osztanom veletek ezt a játékot.

Ha valakinek közületek vannak információi a játék nevével kapcsolatban, akkor a segítségét szívesen veszem akár email, akár komment formájában.
A társasjáték amúgy a 60-as, 70-es évek kedvelt dobókockás, előre haladós játék a volt, amin egy meghatározott mezőn kellett végighaladni a starttól egészen a célig.
A játékot az nyerte meg, aki elsőként érte el a cél mezőt.
Mi az ilyen játékokat általában úgy játszottuk, hogy kilehetett ütni a másik bábuját, ami azért egészen szépen megtudta növelni a játékélményt.

Ami engem igazából megragadott az maga a tábla és annak a grafikája.
A tábla alapból három részből áll és csak kihajtogatva válik láthatóvá a teljes játéktér, amit természetesen a bekockázott mezők uralnak.
Ezek köré a mezők köré készítették el a játékhoz illeszkedő rajzos grafikákat, amiből itt sincs hiány.
Őszintén szólva én nem igazán fedeztem fel a rajzok között egységes koncepciót, de hát elképzelhető hogy ilyen mégis létezett.
A rajzokon megtalálható a hajóskapitány a hajójával, a festőművész a vásznával és a kutyájával, de van itt almát szüretelő család, szántó traktoros, padon ülő gyerekek és egy város távoli képe is feltűnik. A rajtnál és a célnál egy-egy kerékpáros rajza látható, de ezek segítségével sem találtam rá a társasjáték nevére sajnos.

Ahogy a leírásomból kiderül a játék erőteljesen hiányos. Persze a dobókockát és a bábukat nem komoly feladat pótolni, de a doboz hiányzik nagyon :(
Persze ennek ellenére is találkozhattok majd ezzel a játékkal is, amit igyekszem használható szintre felpótolni.
Addig gyönyörködjetek velem a táblában és ha van ötletetek a játék nevével kapcsolatban, akkor azt szívesen veszem.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6816728306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2021.10.20. 14:03:14

Engem ez a tábla a Kerékpárverseny című társasjáték egy az általam ismertnél korábbi, kevésbé kidolgozott verziójára emlékeztet. Abban 75 mező volt ebben 81, a 6-6 játékos azonos. Ahhoz anno fából készült dobókockát, és kis műanyag biciklis figurákat adtak, de ott a mezők is számozva voltak és voltak benne a játékos haladását segítő illetve hátráltató mezők is. A különféle karakterek a mező körül, mondhatni "statiszták" nézők az útvonal mellett - ebben a koncepcióban is egyezik a játék a Kerékpárversennyel. Azt a játékot anno az Állami Nyomda adta ki, a térképen ott is volt település, szántó, folyó, stb. csak abban az esetben szereppel együtt. Valószínűleg ez egy egyszerűsített verziója lehet annak a másik játéknak ahol tényleg csak a dobókocka - azaz a szerencse - határozta meg a győztest, esetleg a másik játékos kilökésével (egyszer kimarad a dobásból) elven (ez inkább a körjátékokra és nem a start-cél játékokra jellemző).
süti beállítások módosítása