Érdekes és ritka kínai játékok 6.
2021. október 08. írta: ToyaHSW

Érdekes és ritka kínai játékok 6.

Ezen a héten sem maradhat el a megszokott kínai játékokkal foglalkozó rovat, amelyben igyekszem olyan ritka és érdekes régi kínai játékokat megmutatni nektek, amelyekkel valószínűleg nem nagyon találkozhattok majd a hazai aukciós oldalak kínálatában.
Ezúttal ismét öt igazi érdekességet hoztam nektek, így érdemes lesz ma is velem tartanotok.

A képeken az ME 704-es számot viselő Observatory nevű elemes játékot láthatjátok. Ez a lemezből készült játék egy csillagvizsgálót szimbolizál. Az elemes megoldás pedig azért volt szükséges, mert az elektromos áram segítségével kelt életre a csillagokat vizsgáló tudós előtt a monitor.
Igazi klasszikus, amivel nagyon ritkán lehet találkozni eladó változatban. Néha egy kis szerencsével a nagy külföldi aukciós oldalakon kifogható egy-egy darab, de ehhez tényleg szerencse és vastag pénztárca szükséges.

A képen az MS 849-es számú felhúzós Militiawoman nevű játékot láthatjátok. Ez a név mindent el is mond a játékról. Egy harcos lány, aki egy farönkre szerelt géppisztolyból osztja az áldást a rendszer ellenségeire.
Persze ez a játék is fémből készült és a hölgy egészen addig lövöldözött, amíg a belül található óraműves szerkezet le nem járt.

Jogosan legyinthettek elsőre, hogy ez egy teljesen hagyományos kínai elemes teherautó. Az ME 073-as azonban némileg mégis más az általunk ismert játékoknál.
A játék lényegében egy pályaautó, ugyanis csak azon az útvonalon halad amit mi határozunk meg neki. Ehhez pedig egy kötél lehetett a segítségünkre, amin a játék alján található kerék végigvitte a teherautót. Igazi érdekesség ez a játék, ami annak köszönhető hogy még a kínai játékoknál is ritkán alkalmaztak ilyen megoldást.
Persze a gyerekeknek akkoriban nagyon tetszett ez a megoldás, hiszen lényegében csak a képzelet és a zsinór hossza szabott véget a teherautó útjának.

A kínai játékoktól nem áll messze az enyhe harsányság. Erre az egyik legjobb példa az MS 882-es tank, ami mind színével, mind megoldásaival egészen különleges élményt jelentett akkoriban a gyerekeknek.
A harckocsi óraműves szerkezettel rendelkezett, amit felhúzva elindítható volt a játék ami a haladáson kívül még a forgó ágyúcsövével kápráztatta el a gyerekeket.
Mit ne mondjak elég érdekes látványt nyújt a fehér harckocsi a sárga lövegtoronnyal, de a gyerekeket kellett lenyűgözni és nem a felnőtteket, arra pedig ezek a színek ideálisak voltak.

A képeken az egyik legkülönlegesebb kínai játékot láthatjátok, ami az ME 651-es és a 12,000 Ton Hydraulic Forging Press nevet viseli.
A kínai játékgyártók nem kerülhették meg a nemzetgazdasági szempontból fontos acélipart sem, így készült el ez a hatalmas kovácsprés, ami egy elemes játék és a valóságban is 
Erről a kínai ipar által előállított csodáról több játék is készült, de kétségtelenül a működőképes elemes ME 651-es a legérdekesebb, ami valóban pontosan úgy működött mint a valódi változat. A kidolgozás szép és igényes, a játékélmény viszont inkább kétséges :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9816715240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.09. 13:05:34

Ezek kétségkívül különleges játékok, megjelenésükben, témájukban és működésükben szokatlanok. De éppen ezért én örültem volna egy kissé részletesebb leírásnak róluk. Működőképes-e még valamelyikük, és ha igen, a működésük során mi történik, mit csinálnak. A csillagvizsgálóban látszik-e valami a monitoron, mi van a "szekrényekben", mit csinálnak a kis lámpácskák, megmozdul-e valami a szerkezetből. A teherautónak az aljáról is érdekes lehetne egy-két kép, ha már ezek szerint fontos szerepet kapott az ott sejthető kötélvezető mechanizmus. A géppuska szerkezete csak hangot ad, vagy a fegyver is megmozdul? A legkülönlegesebb játék, a prés gyömöszöli-e az "izzó" piros műanyagot, kiemelhető-e az, hogy a helyére tegyünk egy papírgalacsint :-)) ? Esetleg ahogy az a képekből esetleg elképzelhető, megmozdul-e az üllőn? Az ilyen játékokban, ahogy azt a harckocsi lövegéről is megjegyzed, az az izgalmas, ha valami kis részlet életszerű, mozgatható, esetleg magától mozdul. És én most egy gyerek szemével nézem ezeket a csodákat.

ToyaHSW 2021.10.09. 23:12:07

@Androsz: Igen, megértelek. Az információkat viszont ezekről a játékokról elég nehéz összegyűjteni. A teherautó aljáról tudtam volna képet feltölteni, de a többségében a játékról én is csak leírás alapján tudok információt begyűjteni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.10. 12:17:22

Oké, én nem tudom, hogy a bemutatott játékok közül mi van a te saját tulajdonodban, és azok közül mi van kipróbálható állapotban. Én csak hangot adtam az ábrándjaimnak, mivel ezek tényleg különleges játékok, és nagyon izgalmas volt látni őket. :-)
süti beállítások módosítása