Kínai lendkerekes Chevrolet Corvette
2023. január 26. írta: ToyaHSW

Kínai lendkerekes Chevrolet Corvette

friendshipsedan_2.JPG

Ezúttal ismét egy érdekes játékot hoztam nektek bemutatásra, amit ráadásul Kínában gyártottak. A kínai játékoknak nagyon sok kedvelője van a gyűjtők között, így számukra is érdekes lehet ez a Chevrolet Corvette-re hasonlító lendkerekes játékautó.
Ahogy azt már mindenki tudja a kínai játékgyártásnak fontos részét képezték a különböző járművek. Ezeket az egyszerűség kedvéért három kategóriába sorolták Kínában. A játékok között voltak lendkerekes MF, felhúzós MS és elektromos ME játékok.
Ezen kívül a könnyebb azonosíthatóság érdekében még egy szám is tartozott a betűkódhoz, amivel egyszerűbben volt beazonosítható a játék.

A ma bemutatásra kerülő játék az MF-310-es jelzéssel készült. A kocsi erőteljes hasonlóságot mutat a külsejét illetően a Chevrolet Corvette C3-assal, ami egészen biztosan nem véletlen.
Bár sok helyen a játék elkészültét a 70-es évek elejére teszik, nekem ezzel szemben vannak erőteljes fenntartásaim. Szerintem ez a játék a 70-es évek végének, 80-as évek elejének a terméke inkább.
Azt persze nem gondolhatja senki komolyan, hogy a szocialista Kínában egy játékot Chevrolet Corvette néven dobnak majd piacra a gyerekek számára, ennek köszönhetően ennek a játéknak is sikerült klasszikus nevet választani.
A dobozon hatalmas betűkkel a Friendship Sedan felirat volt olvasható és az autót 3 éves kortól ajánlották a gyerekek számára.

De igazából a név annyira nem is volt érdekes, mivel a forma egyértelműen egy amerikai autóról lett másolva, amivel a gyerekek a filmekben is találkozhattak, így ez a lendkerekes kínai játék igazán menőnek számított.
A kidolgozás a megszokott, bár azért néhány apróbb részletben tapasztalható némi előrelépés a kidolgozást illetően.
A játék külseje teljes egészében fémből készült. A karosszéria préselt fém lemez, amit a lemezjátékoknál megszokott fülekkel fogattak össze az alvázzal.
Az alváz a kínai játékokra jellemző fekete színű érdesített felületű lemez, amelyben a lendkerekes szerkezet is megtalálható volt - ennél a játéknál konkrétan a hátsó kerekeknél.
A karosszéria mindenképpen figyelmet érdemel. A kidolgozás egészen jó lett. A kocsi vonalai egészen jól eltaláltak, így valóban hasonlít az eredeti autóra. Olyan apró részletek, mint a lámpák vagy a motorháztető megemelése is ki lett dolgozva egészen szépen.
A kínai játékoknál megszokott módon elől és hátul itt is krómozott alkatrészek jelzik a hűtőmaszkot és a hátsó lökhárítót. Extraként a hátsó lámpák fizikailag is felkerültek a játékra, amit két piros és két fehéres műanyag köröcske jelez.
Az ablakok körben plexit kaptak, így egészen jó belátásuk lehetett a gyerekeknek a belső térre. Itt történt némi előrelépés. A kínai játékoknál általában csak egy lemez jelezte a belső teret, amit hajlítással és festéssel igyekeztek az ülések formájára igazítani.
Itt a belső térre azért nem lehet panasz. Alapból egy műanyag kormány található a kocsiban, ami mögött a lemezből készült műszerfal is ki lett dolgozva. Ez a lemez végigfut az egész belső téren, azonban itt már nem csak jelezve vannak az ülések, hanem két piros műanyag ülés is került valóban a sárga színt kapó utastérbe.

A Friendship Sedan már a modern kor gyermekének számít és ezt leginkább a kerekeknél lehet észrevenni. A kicsit idősebb kínai játékoknál még fém felnikkel és gumiból készült abroncsokkal lehetett találkozni, addig itt már műanyag kerekek várták a gyerekeket krómozott festékkel festett felnikkel.
Összességében azonban ez sem zavaró a játéknál, mivel még keményebb felületeken is remekül fel lehet pörgetni a lendkerekes szerkezetet.

Egy nagyszerű és igazán különleges kínai játék volt az MF-310-es, ami valószínűleg megdobogtatta a srácok szívét. Alapvetően egy nem túl gyakori darabról van szó, így nagyon örülök, hogy sikerült egyet szerezni a gyűjtemény részére.
Persze majd láthatjátok is a lendkerekes autót a többi kínai játékkal együtt, de amíg nem tudom bemutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4518034918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása