Öcsi siklómodell
2021. augusztus 24. írta: ToyaHSW

Öcsi siklómodell

ocsi_1.JPG

A hazai játékgyártásban a Magyar Honvédelmi Szövetség is jelen volt több érdekes játékkal. Ezek közül ma az egyik, rendkívül egyszerű repülőgépüket mutatom be nektek.
Elsőként azonban néhány szót szeretnék ejteni az MHSZ-ről, amire manapság már csak az idősebbek emlékeznek, hiszen nagyon sokan a szövetség segítségével szereztek jogosítványt is.
Persze a jogosítvány megszerzésén kívül számos területen lehetett az MHSZ berkein belül tevékenykedni, mivel számtalan szakosztály várta az érdeklődő fiatalokat.
De akkor egy kicsit bővebben az MHSZ-ről.

Az MHSZ már sokadig lépés volt, hogy a fiatalok figyelmét felkeltsék a repülés, a lövészet és más érdekes hobbyk iránt.
1948-ban alakult meg a Magyar Szabadságharcos Szövetség, amit az egykori kommunista párt irányított és leginkább még politikai felvilágosítással foglalkoztak, de a későbbiekben céllövő, motoros, kerékpáros, sí, lovas és ejtőernyős szakosztályok és különböző kultúrcsoportok várták az érdeklődőket.
1948-ban alakult meg az Országos Magyar Repülő Egyesület, melynek helyébe 1951 januárjában a Magyar Repülő Szövetség lépett.
1949-ben a Magyar Dolgozók Pártja égisze alatt kezdte meg tevékenységét a Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetséget, ami egészen 1956-ig működött.
1957-ben hozta létre az MSZMP PB javaslatára a kormány az MHSZ-t, ami egészen 1990-ig működött a fiatalok legnagyobb örömére.

A fiatalokat olyan szakosztályok várták mint a:

  • Gépjárművezető-képzés, gépjárműbarát szakkörök
  • Lövész szakosztály
  • Modellező szakosztály
  • Rádiós szakosztály
  • Könnyűbúvár szakosztály
  • Repülő-ejtőernyős szakosztály

2017-ig egyetlen egy szövetség sem töltötte be az MHSZ helyén keletkezett űrt, ekkor viszont a kormány létrehozta a Honvédelmi Sportszövetséget, ami bár teljesen más sportokkal, de várja az érdeklődő fiatalokat.

Az MHSZ Modellező Szakosztályának Modellkisérleti Állomása készítette el a kifejezetten kezdőknek szánt és zárt térben kiválóan használható Öcsi siklómodellt, amit most megpróbálok valamennyire bemutatni nektek.
A játék bontatlanul került hozzám, de néhány fotó kedvéért azért kinyitottam a csomagolást.
Belül fából készült elemeket találtam, amiből a kis repülőgépet összelehetett építeni. Igazság szerint minden elemből dupla mennyiséget találtam, de nem tudom, hogy ebből egy vagy két repülőgépet lehetett-e építeni.
A gép törzsét egy lécből és egy formára vágott fa lapból lehetett összeállítani, amire valamilyen módon rögzíteni lehetett a balzafából készült szárnyakat és függőleges vezérsíkot is.
Ebben az esetben most tényleg csak találgatok, mivel a játékhoz semmi leírás nem tartozik. Ennek az lehet az oka, hogy az MHSZ tervei szerint ezeket a siklógépeket a gyerekek a klub keretein belül építik meg segítséggel.

Ebben az esetben ez nem történt meg, így az eredeti csomagolásban maradt a repülőgép, amit most én nyitottam ki (de persze nagyon gyorsan visszazárok majd).
Ha nektek van valami emléketek vagy információtok az Öcsi siklómodellről, akkor azt szívesen veszem kommentben.

Persze ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de amíg nem tudom megmutatni nektek, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4016669322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása