Habtenisz, a nyarak klasszikusa
2021. március 23. írta: ToyaHSW

Habtenisz, a nyarak klasszikusa

habtenisz_1.JPG

A mai napon egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, amivel jó eséllyel Ti is találkoztatok gyerekként. Ez pedig nem más mint a nyaralások örök kelléke a habtenisz játék.
A teniszt mint sportot nem kell bemutatni senkinek. Emlékszem gyerekként tátott szájjal néztük Björn Borgot, John McEnroet vagy Jim Connorst.

A habtenisszel ha nem is a bőrükbe bújhattunk be, de legalább nagyszerűen szórakozhattunk a barátokkal a szabadban vagy a vízpartokon.
A játék lényegében csak az eszközök méretében és kidolgozásában tért el a tenisztől és persze itt a szabályokat is mi határozhattuk meg magunknak.

A kidolgozás azonban minden esetben változott, ami első sorban az ütőket érintette. Az ütők készülhettek tollaslabda ütőhöz nagyon hasonlító húrozott műanyagból, de voltak olyan ütők is ahol ilyesmire nem feszültek rá és a rácsozást is öntés során alakították ki.
A játék másik fontos tartozéka a habszivacsból készült labda volt, aminek általában csak a színe tért el az esetek többségében. Az egyszerűség jegyében igyekeztek kialakítani a gömb formát, ami általában mentes volt minden dekorálástól és cirádától.
A habteniszhez nem tartozott háló, de ennek a hiányát soha nem is éreztük. Mivel általában a tollashoz hasonlóan játszottuk, így a labda ritkán érte a talajt és így a hálónak sem lett volna sok értelme. Persze aszfalton vagy a szerencsésebbek a nagyobb lakásokban tudtak úgy játszani, hogy pattanhatott a labda, de ez volt a ritkább.
Mi igyekeztünk úgy játszani, hogy a labda ne essen le ha valakinél leesett labda, akkor az ellenfél szerzett pontot.

Ez egy nagyszerű játék volt, ami testmozgásnak sem volt utolsó. Mivel akkoriban lényegében reggeltől-estig a szabadban töltöttük a nyarakat, így gyakran előkerült a habtenisz is és szívesen múlattuk ezzel a játékkal az időt.
A játék érdekes módon még manapság is megvásárolható, azonban szerintem a népszerűsége jelentősen megkopott mára.

A most bemutatott darab igazán szép állapotban maradt meg. A két ütő lényegében hibátlan és a habszivacsból készült három labda sincs éppen rossz állapotban. A készlethez pedig egy ügyes műanyag tok is tartozik, amiben a gondos gyerekek eltudták rakni a játékot.

Ha nektek is volt habtenisz játékotok gyerekként, akkor szívesen veszem ha megírjátok kommentben, hogy Ti hol játszottatok a játékkal és milyen emléketek van róla.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1316474240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása