Régi játékokkal is van munka 9. - 1.rész
2021. március 19. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 9. - 1.rész

dmszformula_1.JPG

Ahogy azt megígértem folytatódik a sorozat, amelyben különböző régi játékok felújítását követhetitek nyomon. Az elmúlt hónapokban távirányítós kisautók, bolygókerekes játékok és számtalan kisautó újult meg a rovatban, de úgy gondoltam más területre is érdemes figyelmet fordítani.
Ezúttal egy régi műanyagjáték felújítását kisérhetitek figyelemmel, amit a DMSZ készített.
Ezek a régi műanyag játékok pontosan annyira igénylik a törődést mint a fémből készült társaik, így arra gondoltam egy ilyen játékkal is érdemes foglalkozni ebben a rovatban.

A Debreceni Műanyagipari Szövetkezet játékai manapság nagyon népszerűnek számítanak. Itt készült többek között a farmotoros Ikarus busz és a Csepel Bulldog teherautó is, amelyek manapság különösen keresettnek és népszerűnek számítanak.
Ezen kívül is gyártott a DMSZ játékokat kicsiknek és nagyobbaknak is. Ezek a játékok általában az elmúlt 50 évben elég sok viszontagságon mentek keresztül, így sok alkatrészük elveszett és nem ritkán repedt műanyag elemekkel is találkozhattok.
A most felújításra kerülő versenyautó még a szebb állapotban megmaradt darabok közé tartozik, de ez nem jelenti azt hogy ne lenne vele munka.
Tartsatok velem ezúttal is és kövessük végig együtt a felújítás folyamatát!

Első lépésben ennél a játéknál is a szemrevételezéssel kezdtem meg a munkát. Általában ilyenkor a interneten található képek segítségével lehet a legkönnyebben felmérni a hiányosságokat.
A kocsi alapvetően nagyon koszos volt, de kézbe véve a játékot ez tűnt a legkisebb gondnak.
Sokkal nagyobb problémát jelentenek a hiányzó alkatrészek, amelyeket igyekeztem felmérni. A játékon az elől és hátul található apró fehér elemek megvoltak és a kormány is a helyén volt. Ezen kívül lényegében minden hiányzik. Nincs meg a rajtszám, ami szintén műanyagból épül fel, hiányoznak a tükrök, a motor, az egyik dísztárcsa és a versenyző is a játékból. Ezeket mindenképpen pótolnom kell majd.
A tegnapi Blog TV videóban láthattátok, hogy a kerekek enyhén szólva ütnek, így a javítást itt sem lehet majd elhanyagolni.
Mielőtt azonban bármit elkészítettem volna a játékhoz a legfontosabb dolog volt az alapos tisztítás, amihez persze szét kell szedni a játékot.
Ez a DMSZ játékok esetében nem egy bonyolult feladat, mivel minden elem kipattintható a helyéről. A kerekek is kiszedhetőek egyben a tengellyel, de a műanyag elemek is egyszerűen kiemelhetőek a helyükről. Értelemszerűen itt a műanyag elemekkel nem volt sok dolgom, így a kerekeket kellett kiszednem. Én nem a pattintásos megoldást választottam, hanem a tengelyről leszedtem a kerekeket és kihúztam a tengelyt a helyéről. Értelemszerűen ez is egy jó megoldás, de ha nektek a másik a szimpatikusabb azt is választhatjátok.
Ezt követően jöhetett a tisztítás. Itt nem kell semmi komolyra gondolni csak egy jó alapos mosásra. Ehhez a háztartásokban megtalálható CIF igazán nagy segítséget jelent, mivel a műanyagról nagyon szépen eltávolítja a szennyeződéseket. Ha nincs otthon a súrolószerből, akkor szappannal is takaríthatjátok a játékot.
Fontos, hogy a mosás után alaposan törölgessétek le a játékot, majd hagyjátok megszáradni. A fújt játékokra jellemző, hogy a belsejükbe is könnyen kerül folyadék aminek a kiszáradására idő kell.

Sajnos most az eredeti állapotról elfelejtettem fényképeket készíteni, így a Vaterás vásárláshoz kapott képek segítségével igyekszem bemutatni nektek, hogy honnan is indulunk ebben az esetben.
Mivel az első részben már lemostam azért a műanyag testet, így erről is mutatok nektek néhány képet.
A jövő héten már belevágunk a munkába és elkészítem a versenyzőt, aki a megérdemelt helyét elfoglalja majd a vezetőülésben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8416460610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása