Műanyag földgömb persely
2021. március 18. írta: ToyaHSW

Műanyag földgömb persely

takszovpersely_1.JPG

Ahogy megszokhattátok időről-időre olyan dolgokat is bemutatok nektek a blogon, amelyek bár nem játékok, de mégis gyerekkorunk részét képezték valamilyen formában.
Nagyon sok ilyen dolog volt, de ezek közül a perselyek sokunk számára emlékezetes darabnak számítottak. Ezekbe az apró kis tárolókba gyűjtöttük az 10, 20, 50 filléreseket és az ajándékba kapott 1, 2, 5, 10 forintosokat.

Gyerekként mindenki találkozott a perselyekkel. Első sorban a klasszikus lemezből készült és a Lemezárugyár által gyártott kutyás vagy úttörővasutas perselyek voltak amelyeket megkaptuk ajándékba, azonban a műanyagok előretörésével sokkal több hasonló pénzgyűjtőhöz férhettünk hozzá.
Az oldalon már bemutattam nektek a Polski Fiat 126p perselyt vagy a Csehszlovákiában gyártott gomba alakú perselyeket is.

Persze ezeken kívül is készültek különböző perselyek, amelyek egy része nem volt mentes a reklámoktól sem. Ez azonban bennünket gyerekként különösebben nem érdekelt.
Ma egy ilyen persellyel nosztalgiázunk, amit a Takarékszövetkezet készített. Ha Takarékszövetkezet,akkor pedig mindenki tudta a klasszikus reklámokban hallható szlogent: Útba esik jövet-menet a Takarékszövetkezet.

A persely ebben az esetben is műanyagból készült és földgömb alakot kapott. A földgömb egy talapzaton foglal helyet. Ez a talapzat egyben a zárható ajtó funkciót is ellátta és egy kulcs segítségével lehetett kinyitni.
A talapzat fehér, míg a földgömb piros színben pompázik, amit csak az egyenlítő vonalánál körbefutó fehér műanyag sáv szakít meg.
A fehér műanyag csíknak persze jelentősége van, mivel erre került fel a Takarékszövetkezetre utaló matrica, amin a következő felirat olvasható: Takarékoskodj! Tied a világ! Takarékszövetkezet
A persely tetején megtalálható volt még az érmék bedobására szolgáló nyílás, de ezen kívül a Takarékszövetkezetes földgömb perselyen csak vonalakat kapunk díszítésnek. Sokkal jobban nézett volna ki a földgömb, ha a földrészeket is elhelyezik rajta, de valószínűleg ezt technikailag drágább lett volna kivitelezni.

Persze bennünket a kidolgozás részletessége a legkevésbé sem zavart, sokkal jobban érdekelt bennünket hogy csörögjön benne a pénz és legyen nehéz a kis perselyünk :)

Remélem akad köztetek olyan, aki ilyenbe gyűjtötte az aprót és kellemes emlékeket juttatott eszébe ez a bejegyzés.
Ízelítőnek hoztam néhány fényképet is a perselyről, ami bár kissé viharvert állapotban van, de mégis egyben maradt az eltelt évek alatt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2316469732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása