Csehszlovák perselyek
2018. január 10. írta: ToyaHSW

Csehszlovák perselyek

csehperselyek2.JPG

Ismét a Thold családtól kapott játékok közül választottam ki néhány darabot bemutatásra. A szocializmusban már gyerekkorban megpróbálták takarékoskodásra nevelni a gyerekeket, elég csak az Iskolai Takarékbélyegre vagy a Lemezárugyár perselyeire gondolnotok.
Természetesen a szocialista blokk más országaiban is készültek hasonló perselyek ilyen-olyan minőségben és formában.

Ezúttal néhány Csehszlovákiában gyártott perselyt szeretnék bemutatni nektek, amelyeknek közös motívuma, hogy mindegyiknek gombaház formája van.
Mivel lényegében csak két különböző perselyről van szó, így ezeket mutatnám be nektek. Az első egy aprócska, átlátszó testtel készült darab. A ház felső részén található a pénzbedobó nyílás egy kémény mellett, míg lent egy lakattal lezárható ajtó van rajta.
Ennek a perselynek nagy előnye volt, hogy a gyerekek folyamatosan láthatták ahogy szaporodik az aprójuk.

A második persely egy kicsit hiányos, de sokkal érdekesebb darab. Itt már némi mechanikát is beépítettek a gomba kalapjába. Itt is megtalálható a kémény, aminek azonban itt funkciója is van. A kéményt benyomva nyílott ki a pénzbedobó nyílás, ahol a fémpénzeket a gombaház testébe tudtuk juttatni.
Itt is megtalálható volt eredetileg az ajtó, azonban az idők során elveszett. Remélem ha összegyűlik a 3D-s nyomtató ára, akkor sikerül bescannelnem a kisebb persely ajtaját és kinyomtatni a nagyhoz is (ugyanis ez a két alkatrész lényegében megegyezik).
Ebből a perselyből két darab van, azonban a másodikról több alkatrész hiányzik. Majd alkalomadtán a kémény formáját kiesztergáltatom és egy ajtót kell majd nyomtatni ehhez a perselyhez is.

Örülök, hogy bekerültek ezek is a gyűjteménybe, ugyanis van már néhány darab még be nem mutatott perselyünk. Azt nem mondom, hogy felérnek egy kutyás perselyhez, de mindenképpen érdekes darabok ezek a Csehszlovákiában készült műanyag pénzgyűjtő alkalmatosságok.
Hű képet adnak a 70-es, 80-as évekről.
Természetesen a múzeumban majd ezeket a perselyeket is láthatjátok, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4913564973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása