Számkombinációs persely
2023. december 29. írta: ToyaHSW

Számkombinációs persely

szamkombpers_1.JPG

A sok Matchbox bemutató között azért akadnak más érdekes játékok is a tarsolyomba, amelyek közül ma egyet mindenképpen be szeretnék mutatni nektek.
Ez pedig nem lesz más mint a Vörsas GT által gyártott Számkombinációs persely.

Már számtalanszor megosztottam veletek azt, hogy a korra mennyire jellemző volt, hogy a gyerekeket igyekeztek valamire megtanítani a lehető legérdekesebb módon.
Ilyen volt a takarékoskodás is, amihez számtalan dolgot tudunk mai fejjel hozzákapcsolni és itt elég a Gazdálkodj okosan vagy a Takarékoskodj társasjátékra gondolni, de említhetném a különböző perselyeket is.
A perselyeknek nagy hagyományuk volt itthon a gyerekek körében, ugyanis a Lemezárugyár az elsők között lépett ilyen termékekkel a piacra, amelyek közül a klasszikus 'Kutyás' perselyre emlékszünk a legtöbben.

Ezt a sikert persze más gyártók is igyekeztek meglovagolni és szinte végtelen számban készültek a hazai kisiparnál a különböző műanyag perselyek, amelyek közül már több darabot is bemutattam az oldalon (mondjuk ezt vagy ezt).
Ebbe a sorba tartozott a Vörsas által gyártott Számkombinációs persely is, ami azért mégis egy kicsit összetettebb volt mint az egyszerű műanyagból készült fújt perselyek.
Tartsatok ma velem és megtudjátok mivel is tudott többet az egyszerű kisipari perselyeknél a ma bemutatásra kerülő darab!

A Számkombinációs persely egy piros kartondobozban volt megvásárolható, amit rajzok díszítettek. A doboz tetején fémpénzek voltak láthatóak, míg az oldalain maga a persely, annak a beállítása, valamint azok a dolgok amikre a bent összegyűjtött pénzt el lehetett költeni (sporteszközök, technikai eszközök és játékok).
Persze a rajzok kicsit túloztak, lévén ehhez a persely már akkoriban sem volt elég nagy :)
A dobozt kinyitva került elő a persely, ami hengeres formájú volt. A méreteit tekintve 12 cm magas volt és 6.5 cm átmérőjű volt. Persze a méretek kicsit csalókák, mivel ahova a pénz kerülhetett az egy 3 cm átmérőjű és 12 cm magas henger volt, ami elég erőteljesen behatárolta a benne elhelyezhető pénz mennyiségét.

A persely barna műanyagból készült, amit az oldalán körben elhelyezett színes matrica és a sárga számkombinációs gyűrűk törtek csak meg.
A persely tetején volt megtalálható a bedobónyílás, amin keresztül a gyerekek az üvegvisszaváltásból vagy máshonnan beszerzett aprót bedobhatták a perselybe.
A persely lelkét a fedélen található három forgatható gyűrű alkotta. Ez a három gyűrű volt felelős a persely zárásért, amit a gyerekek tetszés szerint át is állíthattak a nekik tetsző számkombinációra. A fedél szétszedhető volt és a gyűrűket a gyerekek a nekik tetsző számra forgathatták és ezzel át is lehetett állítani a persely számkombinációját.
A lényeg az volt, hogy minden gyűrűsorhoz tartozott egy műanyag lemez, aminek egy bemarása volt és ennek köszönhetően a persely testén található fogakon csak ebben az állásban volt áthúzható a kupak.
Persze azért egy kis ügyeskedéssel kinyitható volt a persely, de nem volt egyszerű feladat és valószínűleg a gyerekek sem szántak erre annyi energiát.

Összességében egy igazán klassz régi persely került most hozzám az eredeti dobozában a leírásával. Kicsit furcsa mai szemmel, hogy ilyesmiben tároltuk a pénzt és annyira örültünk amikor csörgött már benne valamennyi apró.
Hasonlóan a Takarékbélyeghez ilyen és ehhez hasonló perselyekben is sokan tartották a pénzüket gyerekként és ha csak néhányan megtanulták a persely segítségével a takarékoskodást, akkor már elérte a célját a Vörsas egykori terméke.

Reményeim szerint a többi játékkal és persellyel együtt ezt a kincset is megtudom majd mutatni nektek személyesen, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr818291039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása