Igracek gokartos
2021. február 02. írta: ToyaHSW

Igracek gokartos

igracekgokart_1.JPG

Az Igracek játékok választéka elég széles és az elmúlt időszakban a blogon összesen egy darab cseh figurát mutattam be nektek eddig, így azt hiszem éppen itt az ideje egy újabb játék bemutatásának.
Ezúttal az Igracek gokartosát vagy ahogy a dobozon szerepel az Igracek Závodník figurát mutatom be nektek.

Persze azok számára akiknek kimaradt az életéből az előző Igracek cikk, néhány szóban a figura történetét szeretném bemutatni nektek.
Az Igracek játékok története a 70-es évek közepéig nyúlik vissza. A játék eredeti változatát Hans Beck találta ki és ezt ajánlotta fel felhasználásra barátjának Jiří Kalinának, aki ekkoriban az IGRA játékgyárban dolgozott.
A játékot Kalinak és munkatársa Marie Krejchová tovább fejlesztette, így készült el az első Igracek figura, a kőműves.
Az Igracek figurát meglátva a németek is megkeresték Hans Becket, aki nekik is engedélyezte a figura felhasználását, amiből a Playmobil sorozat lett.
Az Igracek a szocialista országokban lett nagyon népszerű. A gyártás kezdetétől évente 4 új figurával jelentkezett a cég, így a 2006-ig tartó gyártás során kb. 50 különböző figura készült.

2010-ben az Igracek figurák visszatértek a piacra és a régi figurák mellett új készleteket is lehet vásárolni a játékból. A népszerűsége nem vetekszik a Playmobil készletekével, de a nosztalgiára fogékony réteg ma is szívesen vásárolja az Igracek figurákat a gyerekeinek.

A ma bemutatásra kerülő figura a gokartos lesz. Ez azon kevés készlet egyike, amiben nem egy egyszerű figura, hanem egy olyan játék, amihez egy jármű a tartozik.
Az Igracek többi figurájához hasonlóan a Závodník is egy viszonylag apró kartondobozban került a boltok polcaira, amin megrajzolva ott volt a gokart és a hozzá tartozó figura is.
A doboz beltartalma nem igazán tért el a külsőn látható grafikától, így a gyerekeknek legalább nem okozott csalódást a játék.
A gokart és a figura darabokban volt megtalálható a dobozban, így a gyerekeknek a Playmobil játékokhoz hasonlóan a játék előtt az összeszereléssel kellett kezdeni. A jármű szerencsére csak pár darabból állt és a felépítése annyira egyértelmű volt, hogy még az egészen kicsit gyerekek is játszi könnyedséggel tudták az megépíteni.
Az emberke összerakása szintén nem igényelt különösebb tudást.
A gokarthoz dekorációként matricák is tartoztak, amelyek felragasztásához már érdemes volt a kisebbeknek a szülők segítségét kérni.
Miután összeállt az autó már csak be kellett rakni az emberkét a vezetőülésbe és indulhatott is a játék.
Az emberke berakása volt egy kicsit nehezebb feladat, de a gyártók gondoltak erre és a kormányt mozgathatóra tervezték a játékban - persze így is előfordult, hogy egy erőteljesebb mozdulatra eltört a kormánykerék rideg műanyagja, de ez nem zavarta a játékot.
A gokartot tologatni vagy gurítani lehetett, ugyanis belül sem lendkerekes, sem felhúzós szerkezet nem kapott benne helyet. A gokart szerencsére nagyon szépen gurult köszönhetően a gumi kerekeknek, így a gyerekek számára kellemes szórakozást nyújtott a lakásban vagy a játszótéren is.

Szerencsére ebből az Igracek játékból egészen sok darab maradt meg, de talán még nagyobb szerencse, hogy a beszerezése mindenki számára lehetséges az utángyártásnak köszönhetően.
Így akár Ti is megtudjátok mutatni a gyerekeiteknek, hogy milyen is volt régen ez a Csehszlovák játék.

Ezzel a játékkal majd a múzeumban is találkozhattok, hiszen még gyerekkoromból megvan az ajándékba kapott játék nekem is.
Amíg azonban személyesen nem tudom megmutatni nektek ezt a kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8616412244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása