Lyra ML1150 távirányítós teherautó
2021. január 07. írta: ToyaHSW

Lyra ML1150 távirányítós teherautó

lyra_1.JPG

Ezúttal egy igazán érdekes régi játékot szeretnék bemutatni nektek, amit a 70-es években készítettek Görögországban. Görögország egyik legnagyobb játékgyártójának a Lyra számított, amiről azonban elég kevés információt sikerült begyűjtenem.

A Lyra Toysra rákeresve nagyon sok ismerős játékra lelhettek. A kínálatban megtalálhatóak voltak többek között a 70-es évek japán játékainak Görögországban elkészített változatai, de a lendkerekes helikopter, a távirányítós autó és motor, valamint a különböző lemezkonyhák és egyéb lányoknak készített játékok is a cég profiljába tartoztak.
Érdekesség a Lyrával kapcsolatban, hogy 1976-ban a Geobrától a jogokat a Playmobil játékok kizárólagos gyártására Görögországban. Ennek köszönhetően többek között a Playmo Space, a Playmobil Puzzle és természetesen különböző Playmobil készletek is készültek náluk.

Ezúttal egy saját fejlesztésű játékukat szeretném bemutatni nektek, ami a Lyra ML1150-es számot viseli.
A távirányítós teherautó egy igazán érdekes darab, amire mindenképpen érdemes figyelmet fordítani. Ez is egy drótos távirányítós játék, ahol a távirányítón 4 darab gombot lehet találni.
Ezek a gombok szolgálnak a játék irányítására. A kormánykerék hiányából könnyen kitalálhatjátok, hogy itt a kormányzás is egy motor segítségével történik.
A távirányítóban található elemtartóba 3 darab 1.5 V-os góliát elemet kellett berakni és máris használható volt a teherautó.

A teherautó amúgy teljes egészében műanyagból készült és kidolgozása a 70-es évek elejének valódi teherautóit idézi. A kék alvázon egy sárga billenőplató kapott helyet, ami természetesen dönthető is.
De ehhez a gyerekeknek nem nagyon kellett kézzel bíbelődniük.
A billentést a játék hátsó részén található elmozdítható kar segítségével lehetett beüzemelni, aminek köszönhetően egy fogaskerék elcsúszott a hajtáson belül és a kerekek mozgatása helyett már a plató billentésén dolgozott.
A játék amúgy egészen szép állapotban van kívülről. Nincs rajta repedés, törés, bár pár apróbb karc azért található a műanyag karosszérián és a plató sárga színén is látszanak már az eltelt évek.

A belső részen sajnos ennyire nem rózsás a helyet. A Lyra a fogaskerekeket műanyagból készítette el, amelyek egy része az eltelt évek alatt teljesen elhasználódott.
Ennek köszönhetően a játékot jelenleg a jobbra-balra kormányzás működik, de a plató billentése és az előre-hátra haladás nem. Tervezem, hogy valamikor majd szétszedem a hajtást és a fogaskerekek helyett új darabokat nyomtatok, de eddig még nem jutottam el.
Azt hiszem így üzemképtelen állapotban is hűen visszaadják majd a képek, hogy mennyire is szép ez a játék és milyen különlegességeket is készítettek egykoron a görög gyerekeknek.

Természetesen a múzeumban majd ezt a kincset is láthatjátok, de most jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1916376726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása