Zenék amelyeket szerettünk
2020. július 20. írta: ToyaHSW

Zenék amelyeket szerettünk

hqdefault.jpg

Természetesen a könyveken, a filmeken, a TV sorozatokon kívül a zene is érdekes volt a számunkra gyerekként. Ezt számtalan előadó ki is használta és készített kifejezetten gyerekeknek szánt számokat, albumokat.
Persze ahogy cseperedtünk egyre inkább nyitottunk más zenék felé is és ennek köszönhetően egyre több előadót ismertünk meg.

Most a 60-as évektől kezdve igyekszem bemutatni nektek a gyerekek és a fiatalok kedvenc zenéit, amelyeket hallva még ma is mosoly tűnik fel az arcunkon.
Az első részben a 60-as évek klasszikusa darabjait szeretném bemutatni nektek. Akik ezeket a zenéket hallgatták gyerekként, mára bizony nagymamák és nagypapák lettek.

Vágjunk is bele zenei időutazásunkba!

Kovács Eszter több népszerű dallal járult hozzá a 60-as évek zenei kínálatához. Ezek közül a legismertebbnek a Pancsoló kislány számít, amire egészen biztosan mindenki emlékszik és akkoriban bizony még a cipészek is ezt fütyülték.
Igazi sláger volt, ami egy kislány strandolásos élményeit hozta el a rádióhallgatóknak.
Kovács Eszti a Magyar Rádió gyermekkórusának tagja volt, így került kiválasztásra hogy felénekelje kislemezre a Pancsoló kislány és az Eperfagyi című számokat 1960-ban.

Szintén egy klasszikus darab, ami egy apuka és a kislányának az állatkerti kirándulását foglalja dalba, ahol a gyerek egy olyan fontos kérdéssel zaklatja az apukáját hogy az elefánt miképpen megy el az oroszlánhoz teázni.
A dal egyszerű, dallamos, szórakoztató, így garantált volt a siker.
A slágert amúgy Garai Imre írta és az eredeti címe Évike az állatkertben volt, azonban az Apu hod med be maradt meg inkább az emberek fejében.

A televíziós sorozatokkal foglalkozó bejegyzéseknél már találkozhattatok ezzel a videóval, de az az igazság hogy itt is meg kell említenem.
A Tenkes kapitánya című szerzeményt a Magyar Rádió Gyermekkórusa adta el, ahol Ella Miki énekelte a szólót. 
A dalt Berki Géza és Brand István szerezte és a sorozat 1964-es bemutatását követően került kiadásra és természetesen azonnal hatalmas sláger lett a gyerekek körében.

A progresszív zenei vonalon mozgó Atlantis együttestől nem álltak távol az érdekes számok. Ilyen volt többek között az 1967-es Polbeat fesztiválon bemutatott Ki ölte meg Kennedy-t? című szám vagy a sokkal inkább gyerekeknek készült Foxi Maxi matróz lett című szerzemény.
Bár a dal kellően bugyuta és végtelenül egyszerű. Az Atlantis zenekar ennek ellenére is fontos részét képezte a hazai beat életnek. Az Illés és Metró utáni korszakban ők vehették fel a legtöbb kislemezt (20 darabot).

A mai bejegyzést Brand István-Berki Géza szerzeménnyel zárom, amit egykoron Psota Irén énekelt el. A dal érdekessége, hogy eredetileg ezt a számot is az addigra már híressé vált Kovács Esztinek kellett volna elénekelnie, de valamiért valakik úgy döntöttek, hogy a számot Psota Irén adja elő.
Persze Kovács Esztikének sem volt oka panaszra, hiszen a Magyar Rádió Gyermekkórusa ebben a számban is közreműködött.

Remélem érdekesnek találtátok az utazást a 60-as évek zenei világába, a jövő héten a 70-es évekkel folytatjuk, majd azt követően már áttérünk a mindenki által sokkal jobban ismert 80-as évekre.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5516039496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imre Ferenczy 2020.07.21. 16:38:23

az túlzás hogy szerettük de ezt nyomta a rádió meg árulták a boltban

exterminador 2020.07.21. 20:20:05

Egyik förtelmesebb, mint a másik.
süti beállítások módosítása