GéGé CZ5 elemes baba lányoknak
2020. február 25. írta: ToyaHSW

GéGé CZ5 elemes baba lányoknak

gegecz5_1.JPG

Viszonylag ritkán tudok megosztani veletek lányos játékokat, ugyanis nagyon kevés az ami az én érdeklődésemre is számot tart, így általában a lányos játékok felajánlás útján kerülnek be a gyűjteménybe.
Pedig a 60-as, 70-es és 80-as években is fontos szerep jutott a lányoknak készült játékoknak, akik a varrás, mosás, takarítás mellett a babák segítségével a gyerekekkel kapcsolatos tapasztalataikat is tudták növelni.

A játékgyártók ennek érdekében nagyon szép babákat és számtalan kiegészítőt készítettek, ami természetesen szinte kivétel nélkül sikert aratott a lányok körében.
A szocialista játékgyártáson kívül a nyugati országok játékgyártói is igyekeztek lefedni a saját piacuk ezen szegletét is. A mai napon ennek köszönhetően egy francia babák tudok bemutatni nektek, amit a GéGé cég készített és Nyerges Andreának köszönhetően került hozzám.

A GéGé cég neve csak itthon cseng kicsit ismeretlenül. A francia piacon egy komoly gyártóról volt szó, amit 1933-ban alapítottak és az 50-es évek végére Franciaország legnagyobb játékgyártójává váltak.
A termékkínálatukban megtalálhatóak voltak az építőjátékok, az elektromos autók, a különböző tudományos készletek és természetesen a lányoknak készült babák amelyek közül nagyok sok változatot készítettek.

A ma bemutatásra kerülő CZ5-ös babáról azt kell tudnotok, hogy egy elektromos meghajtással rendelkező lépegető baba, amit természetesen teljesen hagyományos módon is tudtak használni a lányok.
A CZ5-ös első ránézésre nem tér el az itthon is sokak által ismert alvós babáktól. Ezeknél a játékoknál a vízszintesen elhelyezett babák szeme bezáródott mintha azok aludnának.
Természetesen a CZ5-öst is lehetett használni a hagyományos babákkal megegyező módon, hiszen a végtagok hajlíthatóak voltak, de az igazi különlegességét akkor élvezhették a kislányok, ha egy 1.5 V-os góliát elemet helyeztek be a baba hátán található tartóba.
A baba hóna alatt kapott helyet egy kapcsoló, amit elmozdítva az alsó végtagok mozgásba lendültek. Ez a mozgás pedig azt eredményezte, hogy a játékbaba a földre letéve szépen elindult előre totyogva.
A baba ahogy az a lányok elvárták akkoriban szép ruhácskát és kis cipőcskét is kapott. A GéGénél különösen nagy figyelmet fordítottak a baba hajára, amiben két masnit is helyeztek.
Szerencsére mind a ruhácska, mind a haj, mind pedig a belül megtalálható szerkezet tökéletesen vészelte át a 70-es évek elejétől eltelt időszakot.

Bár ahogy említettem a babákból nincs túl sok a gyűjteményben, de egy ilyen különleges játéknak nagyon tudok örülni. Remélem majd a múzeumba látogató lányokat is annyira elbűvöli ez a közel 50-es kincs, mint ahogy engem elbűvölt.
Bízom benne, hogy majd kitudjátok próbálni a játékot, de addig jönnek a szokásos fényképek ahogy azt megszokhattátok.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4315491784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása