TOMYTRONIC 3-D Stereo Skyfighters
2020. február 14. írta: ToyaHSW

TOMYTRONIC 3-D Stereo Skyfighters

tomytronic_1.JPG

A Blog TV legutóbbi adásában igyekeztem nektek bemutatni a TOMY Tomytronic 3-D Stereo Skyfighters játékot videós formában, de mivel sokan nem néznek videót így természetesen a megszokott, fényképekben bővelkedő szöveges bemutató sem maradhat el.

Mielőtt azonban a játékot bemutatnám nektek egy kis cégtörténet. A gyárat 1924-ben alapították Tomiyama néven. A gyártó igyekezett betörni a piacra, azonban csak Mikitaro Tomiyama tűzte ki célul a Bandai megszorongatását. A fia még nagyobb fejlesztésre sarkalta, amikor azt a kijelentést tette, hogy a TOMY játékai rosszak és nem elég érdekesek.
A piacon közben megjelent a Takara cég is, akik megnehezítették a TOMY életét.
A TOMY az elektromos játékok korának beköszöntével új erőre kapott és szinte ontotta magából a különböző elemes kézi konzolokat, amelyekkel a piac minden szegmensét igyekeztek lefedni.
Persze ezen időszak alatt sem feledkeztek meg a felhúzós szerkezettel ellátott ügyességi játékokról, amelyek közül nagyon sok igazi sláger lett.
A Tomytronic 1983-ban debütált és formabontó külsejével, újdonságként ható megoldásaival azonnal rendkívül népszerű lett a gyerekek körében, akik lényegében egy 3D-s játékok kaptak amit számtalan különböző változatban lehetett megvásárolni.

A Tomytronic sorozatban hét különböző játék érkezett meg, azonban néhány több néven is kiadásra került ami jelentett azért némi kavarodást.
A sorozat darabjai mind jellemző tulajdonságokkal rendelkeztek. Leginkább egy távcsőre hasonlítottak és az élvezetes játékhoz szükség volt külső fényforrásra.
A kínálatban a Jungle Fighter, Planet Zeon, Shark Attack, Sherman Attack, Sky Attack, Skyfighters és a Thunder Turbo játékok voltak megtalálhatóak.
Ezek közül a játékok közül a Sherman Attack és a Skyfighters stereo hanghatásokkal rendelkezett, ami még tovább növelte a játékélményt.

A Tomytronic 3-D játékokban a gyártó által szabadalmaztatott technika volt megtalálható. Ez azt jelentette, hogy a két aprócska kijelző kapott helyet a játékon belül, ami 3D-s hatást hivatott létrehozni.
Ehhez persze külső megvilágításra volt szükség amit a játékok külső részén elhelyezett nyílásokon át beszűrődő fény biztosított.
Külsőre a Tomytronic sorozat darabjai elég változatosak voltak, de mindegyik leginkább egy-egy távcsőre emlékeztetett.  Ezt a hatást még azzal is növelte a Tomy, hogy az elektromos játékot nyakba is lehetett akasztani.

A működtetéshez 3 db 1.5 V-os ceruzaelemre volt szükség, amit a játék alsó részén kellett elhelyezni. A játékot jobban szemügyre véve azonnal feltűnik a nézőke, ahol a játéktérre láthattunk rá és a mellette két oldalon elhelyezett hangszóró, ami a sztereó hatásról gondoskodott.
A játék tetején találhattuk meg a kezelőszerveket, amelyek közül 3 nyomógomb, kettő pedig kapcsoló volt.
A kapcsolók közül az egyik a játék bekapcsolására, míg a másik a hang be vagy kikapcsolására szolgált.
A nyomógombokkal lehetett a játékot kezelni.
A Skyfighters az egyik legérdekesebb darabja volt a sorozatnak, ahol légiharcban kellett diadalmaskodnunk az ellenséges repülőgépek felett. Persze több dologra is figyelnünk kellett a játék során. Ezek közül az egyik volt, hogy az ellenséges repülőgépek is próbáltak bennünket levadászni, míg a másik a gyorsan fogyó üzemanyag volt.

Minden lelőtt repülőgépért pontokat kaptunk és ahogy haladtunk előre a légicsatában a pontokkal arányosan emelkedett a játék sebessége is.
Igazán nehéz és megszokást igénylő játék volt a Skyfighters, amivel persze kellő gyakorlattal nagyon jól lehetett szórakozni. Sajnos hazánkba viszonylag kevés darab jutott ezekből a különleges kidolgozású játékokból, így a beszerzésükhöz a nyugati aukciós oldalakra érdemes támaszkodni, ahol mindegyik darabból akad egy-két jó állapotban megmaradt példány nem horror áron.

A hozzám került darab igazán szép állapotban vészelte át az eltelt éveket. A nyakbaakasztó szalag már elveszett róla, így ezt majd valamikor pótolnom kell.
Természetesen a múzeumban lehetőségetek lesz megnézni, sőt akár ki is próbálni ezt az érdekes játékot, amíg azonban erre nincs lehetőségem maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4415472322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása