Sight Seeing Sound Bus
2024. június 18. írta: ToyaHSW

Sight Seeing Sound Bus

ssbus_1.JPG

A mai napon egy igazán érdekes és különleges játékot mutatok be nektek, ami patinájával nyűgözött le és annak ellenére is megvásároltam, hogy már az első pillanatban gondoltam, hogy egy működésképtelen játékkal lesz dolgom.
A múzeumban mindenesetre valószínűleg a több bolygókerekes játék mellett így is remekül mutat majd a Modern Toys által gyártott Sight Seeing Sound Bus, ami egykoron hatalmas népszerűségnek örvendett.

A Masudaya játékgyártó több néven is forgalmazott játékokat. A cég Masudaya, Masudaya Modern Toys, Modern Toys néven is jelen volt a piacon.
A japán játékgyártó a második világháború után tett szert különösen nagy népszerűségre, amikor a lemezjátékok aranykora beköszönött.
A gyártó kínálatában számtalan elektromos meghajtással rendelkező lemezjáték volt megtalálható. Sok más céggel ellentétben a Masudaya mind a mai napig működik, amit első sorban annak köszönhetnek, hogy a 80-as években az airsoft fegyverek piacán is megvetették a lábukat és a mai napig gyártják erre a területre a fegyvereket.
A régi játékok kedvelői azonban inkább a különböző érdekes űrjátékaikra, járműveikre kíváncsiak és lehetőség szerint ezekre csapnak le.

Ahogy említettem a gyűjtők általában a régi lemezből készült elektromos hajtással rendelkező játékokat kedvelik, így nekem is azonnal elnyerte a tetszésemet az erőteljesen patinás állapotú Sight Seeing Sound Bus lemezjáték.
Ez egy hangokat kiadó elektromos szerkezettel ellátott bolygókerekes busz volt, aminek a kidolgozása még ebben az állapotban is tetszetős.
A játék két jól elkülöníthető részből állt össze. Az egyik rész a lemezből préselt karosszéria, míg a másik rész a működtető szerkezettel ellátott alváz volt.
A karosszéria kidolgozása a 60-as évek autóbuszait idézi fel, Viszonylag szögletes forma, erőteljesen lekerekített hátsó rész és robosztus lökhárítók jellemezték a karosszériát. A játék tetején egy csomagok rögzítésére szolgáló tetőcsomagtartó is helyet kapott eredetileg, de ez a hozzám került változatról már hiányzott.
Az ablakok csak részben lettek kialakítva. Az első és a hátsó ablakot kék plexi fedi, azonban az oldalsó ablakok a lemezen csak jelölve lettek az ajtókhoz hasonlóan.
Ennek a megoldásnak köszönhetően sokkal több figyelmet kellett fordítani a dekorációra a busznál.
A felső ablakok kék színt kaptak, míg a nagy oldalsó ablakokba utasokat festett a Modern Toys. A buszt a piros-fehér szín jellemezte.
A jármű oldalán pedig viszonylag nagy méretben megjelent a Sight Seeing Sound Bus felirat is.
Ahogy azt már említettem a lökhárítók nagyon és külön kerültek fel a karosszériára az első lámpákkal és a hűtőmaszkkal együtt.

Az alváz szintén fémből készült. Ide került be az elemtartóba a három darab 1.5 V-os góliát elem, valamint itt volt megtalálható eredetileg a bekapcsológomb is.
A játék bolygókerekes, így a játékélményt egy kicsit fel kellett dobnia a Modern Toysnak. Erre a célra a busz hangot adott ki és fény villogott belül. A fényeket az első és a hátsó ablakon keresztül lehetett látni a kék plexi mögött, míg a hang egy sivító hang volt.
A játék működése nem igényel különösebb bemutatást, a bolygókerekes játékokra jellemző módon a tereptárgyaknak ütközve a jármű kitért és más irányba folytatta az útját.

A hozzám került változat erőteljesen leharcolt és működésképtelen állapotban van. Persze ez engem egyáltalán nem zavar, ugyanis szerintem ez adja meg a játék különleges báját.
Ráadásul egy működőképes és szép állapotú változatért jelenleg olyan 500 dollár körüli összeget kérnek az aukciós oldalakon.

Nagyon örülök, hogy hozzám került ez a kincs, amit bár kipróbálni nem tudtok majd de egészen biztosan benneteket is elvarázsol majd.
Most a megszokott fényképek segítségével igyekszem ezt a különlegességet bemutatni nektek, de remélem lesz lehetőség személyesen is szemügyre vennetek majd ez a játékot.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8418430805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása