Hazai gyártású hegymászó Jeep
2019. december 26. írta: ToyaHSW

Hazai gyártású hegymászó Jeep

ctsjeep_1.JPG

Néhány napja osztottam meg veletek egy bejegyzésben a BOTOY által fejlesztett Climbing Tumble Super Buggy játékot, amit már videóban is láthattatok a játék magyar változatával együtt.
Úgy gondoltam a magyar változatnak is érdemes egy bejegyzést szentelni, mivel nagyon jól sikerült az eredeti játékot lemásolni.

A hazai fejlesztést Kolleth Vilmosnak köszönhetjük, aki játékgyártással foglalkozott Budapesten. Sajnos ettől több információt a mesterről sem a játékon, sem pedig az interneten nem találtam.
Sok más hazai játékhoz hasonlóan a Kolleth Vilmos által elkészített hegymászó autók is úgy készültek, hogy egy nyugati minta adta az ötletet, amit ezt követően igyekeztek több-kevesebb sikerrel lemásolni az itthoni kisiparosok.

Erre a játékra nem lehet különösebben panasz, hiszen nem csak mint másolat állja meg a helyét, hanem még egyedi ötleteknek köszönhetően új életet lehelt ebbe az elemes játékba.
A Climbing Buggy játékok természetesen a távol-keletről érkeztek hazánkba és jellemzően az eredeti változatok Hong Kongban készültek. A játékok viszonylag egyszerű felépítésűek voltak, műanyagból készültek, képtelen voltak kanyarodni, csak előre tudtak menni, de nagyon meredek emelkedőkön is feljutottak és ha fel is borultak a kialakításuknak köszönhetően talpra fordulva folytatták az útjukat.
A gyerekek körében nagyon népszerű és különleges játéknak számított, amihez tényleg csak a nyugatra járó rokonok, ismerősök segítségével lehetett hozzájutni.

Kolleth Vilmos ebben a játékban megláthatta a fantáziát és egy kicsit átdolgozva a magyar gyerekek számára is elérhetővé tette ezt a játékot.
A hegymászó autók két változatban készültek alapvetően. Volt egy buggy verzió ami hűen követte az eredeti játék kialakítását és formáját, valamint készült belőle egy Jeep verzió ami azonban már karosszériájában (és más részleteiben) eltért az eredeti vonaltól.
Mivel ezeknek az autóknak jellemzően meredek emelkedőkön kellett felkaptatniuk, így elengedhetetlen volt az összkerékhajtás. Ezt úgy oldották meg, hogy a hátsó kerekeket hajtotta meg az egy darab villanymotor, amin egy fogaskerekes tengely segítségével vitték át a hajtást az első kerekekre.
Ez a megoldás nagyon jól működött - aki látta a Blog TV ezen adását az megfigyelhette.

A játék lelkének az összkerékhajtás számított, ami azonban semmit nem ért volna megfelelően kialakított gumik nélkül. Az eredeti játék készítői ezért speciális gumit terveztek a játéknak, amin viszonylag nagy méretű gumiból készült fogak voltak megtalálhatóak. Ezek a fogak az emelkedőkön nagyon jól megtudtak kapaszkodni és ennek köszönhetően a játékok szépen feljutottak a meredek emelkedőkön is.
Persze a magyar változat bár sok mindenben jobb volt mint az eredeti mégis volt olyan terület ahol rosszabbul teljesített. Itt ne a kapaszkodásra gondoljatok, hanem sokkal inkább a borulásra.
Az eredeti játékok még a falra is megpróbáltak felkapaszkodni, de ez ugye nem sikerülhetett, aminek köszönhetően a kocsik felborultak. Itt lépett a képbe az ablakkereten elhelyezett antenna, ami segítette az autó talpra állását.
Sajnos ezt nem tesztelhették eléggé Kolleth Vilmosék, ugyanis a magyar játéknak ez általában nem sikerült. Ha teljesen átborult, akkor az ablakkereten és a rosszul elhelyezett antennán megállt fejtetőn a kocsi és kézzel kellett azt visszafordítani.

Újdonságként a Kolleth féle autókban fények is helyet kaptak. A most bemutatásra kerülő Jeepben a két első lámpa és a csomagtérben található színes műanyag elem is világít ahogy a játék bekapcsolásra kerül.
Amúgy a működtetéshez két darab 1.5 V-os baby elemre volt szükség, a kapcsoló pedig a kocsi oldalán viszonylag védett helyen kapott helyet. Az elemtartó fedele természetesen sokkal rosszabbul lett megoldva mint az eredeti játéknál, de szerintem ez akkoriban nem nagyon zavarta a gyerekeket.

Személy szerint nagyon örülök, hogy ebből a hazai játékból is sikerült egy darabot megmentem az utókor számára. A kocsi kiváló állapotban van és tényleg csak elemet kellett beletenni és máris működött.
Ez már így lesz a jövőben is, így lehetőségetek nyílik majd nektek is kipróbálni mire volt képes ez az elemes Jeep kisautó. Amíg azonban nincs lehetőségem ezt személyesen bemutatni nektek, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr915366024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása