Műanyag PEPSI villamos
2019. december 03. írta: ToyaHSW

Műanyag PEPSI villamos

mvillamos_1.JPG

A hazai játékipar mindig nagyon leleményes volt a termékkapcsolásban. Ennek eredményével számtalan területen találkozhatunk, hiszen elég csak a nem olyan nagyon régen bemutatott PEPSI kirakóra vagy a különböző reklámokat felvonultató Rubik játékokra gondolnotok.
Természetesen a hazai játékipar más területein is tetten érhető ez a megoldás, aminek egyik ékes példája a ma bemutatásra kerülő műanyag villamos játék.

A 41-es számot viselő villamos oldalán számtalan PEPSI és Milka reklám található, amelyekből arra következtetek, hogy a játék a 90-es évek első feléből származhat és valószínűleg itthon készült.
A villamoson egyáltalán nem találtam gyártóra utaló jelölést, ami azt jelenti hogy a hazai kisipar egyik termékéről lehet szó - de javítsatok ki, ha tévedek.
A sárga villamos egy egyszerű tologatós játék, aminek mozgásáról a játék alatt elhelyezett nyolc kerék gondoskodott. A fémből készült pattintósan rögzített tengelyek végén kaptak helyet a pink színben pompázó kerekek.
A sárga színű alváz két végén még található egy-egy pink műanyag elem is, amelyekkel szerintem a villamost egy spárga segítségével vontatni is lehetett.

Az alvázon megtapasztalt színösszeállítás a villamos más részein is visszaköszön. A villamos alapvetően sárga színű, de a nagyon jól látható belső részen pink padok láthatóak. Ezt az összeállítást töri meg a villamos vezető állásánál kialakított vezérlőpult, ami világoskék színt kapott.
A gyártó persze egy kicsit dekorálással még inkább feldobni a játékot. Ehhez a matricázás tűnhetett e a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásnak, amit egészen jól sikerült is megvalósítani.
A villamos oldalán hatalmas PEPSI és Milka reklámok kaptak helyet, míg az ajtókat a BKV logói díszítik.
A belső részen csak a vezetőállás kapott levonókat, amelyeken a műszerek láthatóak.
A jármű eleje és hátulja sem maradt ki a matricázásból, itt a villamosokra annyira jellemző orr rész került fel matrica formájában a játékra, valamint a villamos száma és az útvonala (Móricz Zsigmond körtér - Kamara Erdő).
A villamos tetejéről sem maradtak el a matricák. Itt elől és hátul a 41-es számot láthatták a gyerekek, míg az oldalsó részen szellőzőnyílásokat idéző levonók kaptak helyet.

A játék tetején néhány furat látható. Eredetileg ide ment be pattintásos megoldással az áramszedő, ami jellemzően az összes általam látott darabról hiányzott már.
Az áramszedő legyártása már folyamatban van, de mivel nem tudom pontosan hogyan is nézett ki az eredeti, így régi villamosok fényképeiről próbáltam ötletet venni.

villamos_aramszedo.jpg

A hiányosságok ellenére szerintem a játék egészen szép állapotban maradt meg, ami egy ilyen idős műanyag játék esetében felér egy csodával.
Remélem az áramszedőt sikerül majd igényesen pótolnom és akkor büszkén tudom nektek majd a múzeumban is megmutatni ezt a régi játékot.

Amíg azonban nincs lehetőségem a kezetekbe adni ezt a régi kincset, maradnak a megszokott fényképek amelyek segítségével igyekszem egy kicsit visszaadni nektek a régi játékok hangulatát.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7615333386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása