Budapest KultúrDisco
2019. május 27. írta: ToyaHSW

Budapest KultúrDisco

bkd_1.JPG

A mai napon egy rendkívül érdekes és különleges hazai fejlesztésű társasjátékot mutatok be nektek. A játékot a Szabad játék GMK készítette és mára igazi kultikus játékká vált, amiből nagyon kevés darab maradt meg igazán tökéletes állapotban.
Ez a játék a Budapest KultúrDisco, ami a főváros nevezetességein kívül az általános műveltséget is igyekezett bővíteni.

Ennek megfelően a játék már 10 éves kortól ajánlották a készítők iskoláknak, baráti társaságoknak és persze családoknak is. Mivel sok területet ölelt fel a játék, így mindenki találhatott benne olyan területet, ahol pallérozhatta a tudását.
A játék öt művészeti ággal foglalkozott. A játékosok találkozhattak a film, a színház, az irodalom, a műemlékek és persze a pop-rock-disco világával is a játékban.
Ehhez a hátteret Budapest hangulatos világa adta meg, ahol játékos formában a várossal és annak nevezetességeivel is megismerkedhettek a játékosok.

A játék megkezdése előtt a játékosok eldönthették, hogy milyen változatát próbálják ki a játéknak. Az egyik változatban mindenki játszott minden témakörrel, míg a másik változatban minden játékos egy általa választott témában játszott.
Ezt követően a három részbe hajtott Budapest térképet tartalmazó játéktábla került a középpontba, ahonnan a START mezőről vágtak neki a játékosok a város utcáinak. A haladást a dobások határozták meg, aminek köszönhetően különböző mezőkre lehetett lépni. A mezők között megtalálható volt egy-egy témakör jele, valamint zsákbamacska és szerencsekerék jel is.
Az adott jelnek megfelelő csomag kártyából kellett egy lapot húzni, majd a kép alapján a hátoldalon szereplő kérdésekre válaszolni. Minden válasz mellett pontszámok voltak megtalálhatóak, amelyeket helyes válasz esetén az adott játékos pontjaihoz kellett hozzáírni.
A játékot az nyerte, aki elsőként érte el a 100 pontot vagy a negyedik bábuját is az egyik 25-ös mezőbe jutatta.

Eredetileg a játékhoz tartozott még egy Pesti Műsor újság is, amit akkor kellett használni ha valamelyik játékos a mozi vagy színház mezőre lépett. Ekkor az aktuális intézmény Pesti Műsorban található műsorából kellett egyet kiválasztani és feltenni a játékosoknak a feladathoz tartozó kérdéseket.
Színház esetében ez a Ki írta a darabot? Miről szól? Egy színész megnevezése a szereplők közül.
Mozi esetében pedig Ki rendezte a filmet? Miről szól a film? Milyen nemzetiségű a film? kérdésekre kellett válaszolni 2-2 ponttért.

A szerencsekártyák és a zsákbamacska is tartalmazott érdekességeket. Így többek között jegyüzérkedésért egész játék alatti mozikból való kitiltással és más kellemetlen vagy éppen kellemes meglepetésekkel szembesülhettünk.

A játék elég összetettnek tűnik így elsőre, pedig csak egy egyszerű dobókockás lépkedős játékról van szó ebben az esetben is. Persze némi extra volt a műveltségi rész, amit a kártyákkal és a kérdésekkel dobtak fel a gyártók.
Ezek a kártyák ma már egy kicsit megmosolyogtatóak, de akkoriban a Goombay Dance Band vagy Zalatnay Sarolta hihetetlen népszerűségnek örvendtek.
A játék tényleg hihetetlen szép állapotban maradt meg. Egyetlen hiányossága a már említett Pesti Műsor újság, de mind a kártyák, mind pedig az 56 darab bábú megvan az eredeti dobozban.
Ezért persze Szilágyi Imrénét és kedves családját illeti köszönet, akik nagyon vigyáztak erre a játékra, majd pedig most felajánlották a gyűjtemény részére.

Természetesen a múzeumban ezt a ritka kincset is láthatjátok majd, de addig igyekszem fotók segítségével képet adni nektek a játékról.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3614865024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siófoki35 2019.10.04. 12:42:30

A tábla csak szerintem hasonlít a Police 07-re?
süti beállítások módosítása